Ανησυχίες για την πολιτική Τραμπ στον έλεγχο των γεννήσεων

images_15112016_tramp-3_1.jpg

Είμαστε ακόμη περίπου δύο μήνες μακριά προτού ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του. Αλλά καθώς ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος εκφράστηκε έντονα κατά την προεκλογική εκστρατεία κατά του δικαιώματος των γυναικών στην επιλογή του να τερματίσουν ή όχι μια εγκυμοσύνη – φτάνοντας μάλιστα να πει ότι οι γυναίκες που κάνουν άμβλωση θα πρέπει να τιμωρηθούν – υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το αν η επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να περιορίσει την πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων και την αντισύλληψη.

Ένα μεγάλο μέρος αυτής της ανησυχίας συνδέεται με τον όρκο του Τραμπ να καταργήσει τον Νόμο Προσιτής Φροντίδας, ευρύτερα γνωστό ως Obamacare, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες μεθόδους αντισύλληψης. Η ανησυχία είναι τέτοια, που μερικές γυναίκες φαίνεται να εφοδιάζονται προκαταβολικά με αντισυλληπτικές συσκευές, όπως τα ενδομήτρια σπειρώματα (σπιράλ). Αρκετά μηνύματα γυναικών στο Twitter και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα εκφράζουν ακριβώς αυτές τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις τους.

Παράλληλα, οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αντισύλληψη, καλούν την επόμενη κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες θα μπορούν να απολαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και στο μέλλον.

Η γυναικολόγος Raegan McDonald-Mosley, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της οργάνωσης Planned Parenthood Federation of America, δήλωσε: «Από τις εκλογές και μετά, έχουμε δει μια ραγδαία αύξηση στις ερωτήσεις που σχετίζονται με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, τον έλεγχο των γεννήσεων και τον Νόμο Προσιτής Φροντίδας. Ενώ πραγματικά ελπίζουμε ότι οι μέθοδοι ελέγχου των γεννήσεων θα είναι διαθέσιμες, προσβάσιμες και προσιτές για όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, καταλαβαίνουμε την πραγματική ανησυχία των ανθρώπων από την πιθανότητα να χάσουν την πρόσβαση στην αντισύλληψη, η οποία αποτελεί βασική υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες».

Οι απόψεις του Trump για θέματα όπως η αντισύλληψη έχουν αλλάξει κατά καιρούς, αλλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είπε ότι οι γυναίκες «θα πρέπει να τιμωρηθούν» εάν κάνουν αμβλώσεις, εφόσον απαγορευτούν στις ΗΠΑ. Αργότερα ανακάλεσε τη δήλωση και είπε ότι οι αμβλώσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή όταν η ζωή της μητέρας είναι σε κίνδυνο.

Αλλά ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Μάικ Πενς, θεωρείται ορκισμένος εχθρός του δικαιώματος στην άμβλωση. Τον Μάρτιο, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που θα υποχρέωνε τις γυναίκες να κηδεύουν το έμβρυό τους, σε περίπτωση που έκαναν έκτρωση ή απέβαλαν. Η υποψήφια νομοθεσία ακυρώθηκε βεβαίως από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/