images_18112016_2_mprousketes-me-spanaki-turia-galopoula.jpg

Υλικά

    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 10 φλuτζάνια του τσαγιού κοσκινισμένο    
    Γάλα 2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού    
    Βούτυρο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Νωπή μαγιά 40 γρ
    Αυγά 5 τεμ.    
    Ζάχαρη 1 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Αλάτι 1 πρέζα    
    Νερό χλιαρό 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι να βράσουν για 5 λεπτά, μόλις είναι έτοιμο, την βγάζουμε από το μάτι και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερό και την βάζουμε μαζί με τα παραπάνω υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε ελαφριά τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μπολ , ανακατεύουμε με το σύρμα, σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά. Γίνεται μια ζύμη, την κάνουμε μπάλα, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 15-20 λεπτά ενώ μετά την ξαναζυμώνουμε. Παίρνουμε ένα κομμάτι από την ζύμη και το ανοίγουμε σε φύλλο, το κόβουμε σε τετράγωνα, τα διπλώνουμε στην μέση και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει η ζύμη (βγαίνουν περίπου 60 τεμάχια). Μπορούμε να δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε, τρίγωνα ή στρογγυλά. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν ελάχιστα και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

    Παραλλαγή με λιωμένη κουβερτούρα :  Λιώνουμε την κουβερτούρα με την διαδικασία μπεν – μαρί, μαζί με βούτυρο και λικέρ βύσσινο. Όταν βγάλουμε τα ανεβατά από τον φούρνο τα ρίχνουμε ένα – ένα στην λιωμένη κουβερτούρα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε έναν δίσκο και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να στεγνώσουν
    Παραλλαγή με αμυγδαλόψιχα και κανέλα : Στο μπολ που έχουμε τα υλικά προσθέτουμε αμυγδαλόψιχα και κανέλα και τα ζυμώνουμε όλα μαζί να αναμειχθούν καλά. Όταν ψηθούν τα ανεβατά τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

* Μπορούμε αν θέλουμε να τρυπήσουμε στην μέση τα ανεβατά και να τα γεμίσουμε με λιωμένη κουβερτούρα.

* Αυτή η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία ανεβατών με αλμυρή γέμιση, ότι αρέσει στον καθένα πχ με τυρί φέτα, ζαμπόν & τυρί κλπ

* Αντί για νωπή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 φακελάκια ξηρή.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr