Αμφιλεγόμενη έρευνα για το αλκοόλ

images_30112016_2_alco.jpg

Οι άνθρωποι που πίνουν ένα ή δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν τον πιο κοινό τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου, διαπίστωσε μια αμφιλεγόμενη επιστημονική μελέτη.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η οποία ορίζεται έως δύο ποτά την ημέρα, συνδέεται με 9% μείωση του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι γυναίκες που πίνουν μόνο ένα ποτήρι -ή λιγότερο- αλκοόλ την ημέρα, εμφανίζουν 12% μικρότερο κίνδυνο.

Αλλά η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMC Medicine, παραδέχεται ότι η κατανάλωση αλκοόλ εξακολουθεί να συνδέεται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.

«Προηγούμενη έρευνα είχε ανακαλύψει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και χαμηλότερων επιπέδων του ινωδογόνου, μιας πρωτεΐνης του σώματος που βοηθά στο σχηματισμό θρόμβων στο αίμα», είπε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Suzanna Larsson.

«Αν και αυτό μπορεί να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και μείωσης του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, η αρνητική επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ στην αρτηριακή πίεση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου και να υπερκαλύψει κάθε δυνητικό όφελος».

Η Δρ Larsson, από το Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης που πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εξέτασε δεδομένα από συνολικά 18.289 περιπτώσεις ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, 2.299 περιπτώσεις ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας και 1.164 περιπτώσεις υπαραχνοειδούς αιμορραγίας.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από μια φραγμένη αρτηρία του εγκεφάλου και αντιπροσωπεύει περίπου το 88% του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η έρευνα αξιολόγησε άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία και τις διαφορετικές συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος που είχαν. Ως «ένα ποτήρι» χαρακτηρίστηκε για τις ανάγκες της έρευνας η κατανάλωση έως 1,5 μονάδας αλκοόλ – μία μονάδα, δηλαδή 10 γραμμάρια καθαρού οινοπνεύματος περιέχεται σε μια μικρή μπίρα, ένα ποτήρι ουίσκι ή ένα ποτήρι κρασί.

Η Δρ Larsson παραδέχθηκε ότι το θέμα διχάζει την επιστημονική κοινότητα και έγγραψε: «Αν η ήπια έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο και αν η σχέση αυτή διαφέρει μεταξύ των ειδών εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι κάτι που παραμένει αμφιλεγόμενο».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/