Mπορεί ένα παιδί να κάνει δίαιτα;

images_0aaaaaaa1aabeight.jpeg

Ερώτηση: Ο γιός μου είναι υπέρβαρος. Χρειάζεται να κάνει δίαιτα;

Απάντηση:

Καταρχάς, για να δείτε αν το παιδί χρειάζεται να χάσει βάρος ή όχι, θα πρέπει ο παιδίατρος ή ο διαιτολόγος να εκτιμήσουν τη θέση του στις καμπύλες ανάπτυξης. Στην περίπτωση που είναι υπέρβαρο, τότε έχετε υπόψιν σας ότι είναι δύσκολο για τα παιδιά να κάνουν δίαιτα, με την αυστηρή έννοια του όρου.

Φυσικά και αν κριθεί απαραίτητο, ένας πτυχιούχος διαιτολόγος θα μπορούσε να καταρτίσει ένα ενδεικτικό πλάνο διατροφής με βάση το βάρος, το ύψος, την ηλικία και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Συνήθως όμως τα παιδιά ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, οδηγίες και συμβουλές.

Η προσπάθεια άλλωστε για την υιοθέτηση μίας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, αποτελεί από τα πρώτα και ουσιαστικότερα βήματα που γίνονται για τη μείωση του σωματικού τους βάρους.

Πέρα όμως από τη διατροφή, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των παιδιών. Όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών συστήνεται να έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας προς έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα καθημερινά. Παράλληλα, οι συστάσεις αναφέρονται και στις ώρες τηλεθέασης (τηλεόραση, υπολογιστής για ψυχαγωγία, βιντεοπαιχνίδια), όπου η επιτρεπόμενη ώρα παρακολούθησης είναι μέχρι 2 ώρες την ημέρα, ενώ τα παιδιά κάτω των 2 ετών συστήνεται να μην παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση.

Παροτρύνετε λοιπόν το παιδί σας να συμμετέχει σε ποικίλες δραστηριότητες, κατάλληλες για την ηλικία του. Φροντίστε επίσης η άσκηση να αποτελεί μία ευχάριστη και διασκεδαστική ενασχόληση, ώστε να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών και να επιθυμούν να την επαναλάβουν!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr