Χρονίως υποσιτισμένοι είναι σήμερα 870 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως

images_0aaaaaaa2atlas.jpg

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας Πολιτικής Τροφίμων, παρότι ο κόσμος έχει κάνει κάποια πρόοδο στην μείωση της πείνας από το 1990, έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Πείνας για το 2013 υπολογίστηκε για 120 χώρες. Συνυπολογίζει το ποσοστό των ανθρώπων που υποσιτίζονται, το ποσοστό των παιδιών κάτω από την ηλικία των 5 ετών που είναι ελλιποβαρή, το ποσοστό θνησιμότητας παιδιών κάτω από την ηλικία των 5 ετών και αποτελεί μία πολυδιάστατη μέτρηση της εθνικής, περιφερικής και παγκόσμιας πείνας. Τα δεδομένα προέρχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Ταμείο για Παιδιά των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF), διάφορες εθνικές έρευνες δημογραφικές και υγείας, και τις εκτιμήσεις του ερευνητικού ινστιτούτου διεθνούς διατροφικής πολιτικής (IFPRI).

Όπως μαρτυρούν τα δεδομένα, σήμερα, 870 εκατομμύρια άνθρωποι είναι χρονίως υποσιτισμένοι.

Πώς ορίζεται όμως η πείνα;

Συνήθως, με ο όρος «πείνα» μας παραπέμπει στη δυσφορία που συσχετίζεται με την τροφή. Ωστόσο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ερμηνεύει την «πείνα» ως τη στέρηση τροφής, ως «υποσιτισμό», όταν η πρόσληψη ενέργειας είναι μικρότερη από 1800 θερμίδες την μέρα, την ελάχιστη δηλαδή ενέργεια που απαιτείται για τους περισσότερους ανθρώπους προκειμένου να ζήσουν μια υγιή και παραγωγική ζωή.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr