Φροντίζοντας τα δόντια του μωρού σας

images_0aaaaaa1aabbateeth.jpg

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να φροντίζετε τα δόντια του παιδιού σας. Η χρήση της οδοντόβουρτσας συνιστάται με το που εμφανιστεί κάποιο δόντι. Ωστόσο, αν φοβάστε να χρησιμοποιήσετε οδοντόβουρτσα, μπορείτε να σκουπίσετε τα δόντια και τα ούλα του μωρού σας με ένα βρεγμένο πανάκι.

Όταν εξοικειωθείτε, αρχίστε να χρησιμοποιείτε μια παιδική οδοντόβουρτσα: καθαρίστε του εσείς τα δόντια (διαβάστε παρακάτω) μετά το πρωινό και πριν τον ύπνο. Η φροντίδα των πρώτων δοντιών (νεογιλοί) διασφαλίζει ότι τα μόνιμα δόντια που θα αποκτήσει γύρω στην ηλικία των έξι ετών θα είναι στη σωστή θέση και τα ούλα υγιή.

Επιπλέον, θα μάθετε στο παιδί σας καλές συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής του. Όσο πιο διασκεδαστική κάνετε τη διαδικασία του καθαρισμού των δοντιών, τόσο πιο συνεργάσιμο θα είναι το παιδί σας. Παριστάνοντας τον οδοντίατρο, καθαρίζοντας και τα δικά σας δόντια μαζί του, φτύνοντας το νερό στο νιπτήρα σαν παιχνίδι – όλα αυτά βοηθούν.

Πώς να καθαρίσετε τα δόντια του μωρού σας

1. Βρέξτε ένα καθαρό μαντίλι. Καθίστε το μωρό στην αγκαλιά σας. Τυλίξτε το μαντίλι γύρω από το δάχτυλό σας και τρίψτε ελάχιστη ποσότητα (στο μέγεθος ενός μπιζελιού) φθοριούχου οδοντόκρεμας. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα αν δεν αρέσει στο παιδί σας ή αν θέλει να τη φάει, αλλά αν τη χρησιμοποιήσετε επιλέξτε μια μάρκα κατάλληλη για μικρά παιδιά.
2. Τρίψτε το δάχτυλό σας πάνω στα ούλα και τα δόντια του παιδιού σας. Αφήστε το να φτύσει στο νιπτήρα αν θέλει να σας μιμηθεί.

Φθόριο

Το φθόριο είναι μια χημική ουσία που σκληραίνει το σμάλτο των δοντιών και θεραπεύει ακόμα και τις μικρές ρωγμές πάνω σε αυτό. Το βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα συμβάλλει στην προστασία των δοντιών του παιδιού σας από την τερηδόνα. Το φθόριο υπάρχει επίσης σε ορισμένες παροχές νερού. Αν δεν είστε σίγουρη σχετικά με τη χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας, συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.

Υπερβολική ποσότητα φθορίου;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το παιδί σας καταπιεί μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας την ώρα που του βουρτσίζετε τα δόντια, αλλά ενδέχεται να λατρέψει τόσο πολύ τη γεύση που θα θέλει να τη φάει κατευθείαν από το σωλήνα. Μην το αφήνετε. Ακόμη και αν δεν τίθεται τέτοιο θέμα, η έρευνα έχει δείξει ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν πλήρη έλεγχο του αντανακλαστικού κατάποσης και συνήθως καταπίνουν οδοντόκρεμα κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να δίνετε στο παιδί σας οδοντόκρεμα σε ποσότητα μπιζελιού. Όλα τα παιδιά έως τριών ετών θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια οδοντόκρεμα που να περιέχει τουλάχιστον 1,000 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) φθορίου. Μετά την ηλικία των τριών ετών, θα πρέπει να χρησιμοποιεί μια οδοντόκρεμα που περιέχει 1.350-1.500 ppm φθορίου. Εάν λαμβάνει φθόριο από το νερό, η επιπλέον ποσότητα από την οδοντόκρεμα ενδέχεται να είναι υπερβολική.

Επίσκεψη στον οδοντίατρο

Το να εξοικειωθεί το παιδί σας με τον οδοντίατρο, πολύ πριν χρειαστεί την οποιαδήποτε θεραπεία, είναι μια καλή ιδέα. Μπορεί να επισκεφθεί τον οδοντίατρο πριν ακόμα αποκτήσει ένα πλήρες σύνολο δοντιών. Έτσι, θα μπορέσει να συνηθίσει τους θορύβους, τις οσμές και το περιβάλλον καθώς και να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές του επισκέψεις. Αν το παιδάκι σας δείχνει φοβισμένο, καθίστε στην καρέκλα και πάρτε το στην αγκαλιά σας για να του εξηγήσετε σε τι χρησιμεύει ο εξοπλισμός.

Από την ηλικία των δυόμισι περίπου ετών, θα πρέπει να επισκέπεται τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες. Ο οδοντίατρος θα σας συμβουλεύσει για το πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να περιποιείται τα δόντια του. Γι’ αυτό είναι καλό να τον επισκέπτεστε ακόμα και αν είστε βέβαιη ότι τα δόντια του παιδιού σας είναι υγιή. Όσο για την τερηδόνα, πρέπει οπωσδήποτε να εντοπίζεται εγκαίρως.

Τα πρώτα δόντια του μωρού σας
Το μωρό σας μπορεί να αποκτήσει το πρώτο του δόντι ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, ενώ θα συνεχίσει να βγάζει δόντια μέχρι και την ηλικία των τριών. Οι νεογιλοί συνήθως εμφανίζονται με την ίδια σειρά.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr