Φάρμακο ανοσοθεραπείας «αλλάζει το παιχνίδι»

images_0aaaaaaa1aabarma.jpg

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα εμφανίζει ένα φάρμακο ανοσοθεραπεία που έχει περιγραφεί ως «game-changer» (αυτός που αλλάζει το παιχνίδι) και τα οποία παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας.

Σε μια μελέτη για τον καρκίνο κεφαλής και λαιμού, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε φαρμακευτική αγωγή με nivolumab επιβίωσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με εκείνους που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία. Σε μια άλλη μελέτη, ο συνδυασμός του nivolumab με ένα άλλο φάρμακο, το ipilimumab συρρίκνωσε τους όγκους σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του νεφρού.

Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί με την αξιοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταστροφή των καρκινικών κύτταρων.

Ο προχωρημένος καρκίνος κεφαλής και λαιμού έχει πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης, όμως σε μια μελέτη 350 και πλέον ασθενών, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, το 36% που έλαβε αγωγή με το φάρμακο ανοσοθεραπείας nivolumab ήταν ζωντανοί μετά από ένα χρόνο, σε σύγκριση με το μόλις 17% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία. Οι ασθενείς εμφάνισαν επίσης λιγότερες παρενέργειες.

Τα οφέλη ήταν περισσότερο έντονα σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι ήταν θετικοί στον HPV (ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων). Αυτοί οι ασθενείς επιβίωσαν κατά μέσο όρο 9,1 μήνες με nivolumab και 4,4 μήνες με χημειοθεραπεία. Κανονικά, αυτή η ομάδα των ασθενών έχει προσδόκιμο ζωής μικρότερο από έξι μήνες.

Στην άλλη μελέτη, τα πρόωρα δεδομένα από 94 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του νεφρού έδειξαν ότι ο συνδυασμός του nivolumab με το ipilimumab είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του μεγέθους των όγκων στο 40% των ασθενών. Από αυτούς, ένας στους 10 δεν είχαν πλέον κανένα σημάδι καρκίνου μετά την αγωγή.

Μόλις το 5% των ασθενών με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου παρουσιάζουν μείωση του όγκου μετά από την καθιερωμένη θεραπεία.

Μέχρι στιγμής, το nivolumab έχει εγκριθεί μόνο για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος. Όπως και το ipilimumab, το φάρμακο λειτουργεί διακόπτοντας τα χημικά σήματα που χρησιμοποιεί ο καρκίνος για να πείσει το ανοσοποιητικό σύστημα ότι είναι υγιής ιστός.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/