Υγιεινά μάφινς με τσάι Earl Grey, βρώμη και κουβερτούρα

images_0aaaaaaa3dmuff.jpg

Υλικά για 18 μάφιν

1)      1 κούπα γάλα καρύδας

2)      3 φακελάκια τσάι Earl Grey

3)      2 κουταλιές σούπας λάδι καρύδας

4)      2 κούπες βρώμη

5)      1 ½ κούπες αλεύρι ολικής άλεσης

6)      ½ κουπα ζάχαρη καστανή

7)      100 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη

8)      2 κουταλιές σούπας σπόρους chia

9)      2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

10)   ¾ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα

11)   ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

12)   ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

13)   ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ αποξηραμένο σε σκόνη

14)   3 μεγάλες  πολύ ώριμες μπανάνες λιωμένες με το πιρούνι πολύ καλά

15)   1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

16)   1 αυγό

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπρίκι το γάλα καρύδας και το ζεσταίνουμε. Το ανακατεύουμε καθώς αυτό ζεσταίνεται με ένα κουταλάκι. Δεν πρέπει να βράσει, αλλά μόνο να κάψει. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα, ρίχνουμε μέσα τα 3 φακελάκια του τσαγιού και τα ανακατεύουμε.  Μόλις το γάλα έχει κάψει πολύ καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά το μπρίκι και ρίχνουμε μέσα το λάδι καρύδας. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει (αν είναι παγωμένο).

Αφήνουμε στην άκρη το μπρίκι με τα φακελάκια του τσαγιού όση ώρα κάνουμε την προετοιμασία των μάφινς, ώστε να βγουν στο γάλα όλες οι ουσίες και το άρωμά του.

Όση ώρα το γάλα κρυώνει στο μπρίκι εμείς παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα όλα τα στερεά υλικά. Δηλαδή, τη βρώμη, το αλεύρι, τη ζάχαρη, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, τους σπόρους chia, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα στερεά υλικά. Το αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις λιώνουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι. Χρειάζεται να τις λιώσουμε καλά ώστε να μην έχουν κομμάτια.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αυγό μαζί με το εκχύλισμα βανίλιας. Τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.

Τώρα το γάλα στο μπρίκι θα έχει γίνει ήδη χλιαρό. Αφαιρούμε τα φακελάκια του τσαγιού και τα πιέζουμε καλά με τα δάχτυλά μας ώστε να βγάλουν όλο το υγρό που έχουν εγκλωβίσει μέσα τους, στο μπρίκι. Είναι σημαντικό αυτό γιατί μέσα τους θα έχουν φυλακίσει όλη την ουσία του τσαγιού που μας είναι απαραίτητη για να δώσει άρωμα στο μάφιν.

Ρίχνουμε το γάλα καρύδας στο μπολ με το χτυπημένο αυγό και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη ξανά. Τέλος προσθέτουμε και  τις λιωμένες μπανάνες και ανακατεύουμε ξανά καλά.

Ήρθε η ώρα να ρίξουμε και τα στερεά υλικά μέσα στο μίγμα των υγρών. Αφήνουμε στην άκρη τον αυγοδάρτη και παίρνουμε ένα μεγάλο κουτάλι. Προσθέτουμε λοιπόν το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι, τη βρώμη και τα μπαχαρικά μέσα στο αυγό και το γάλα και ανακατεύουμε με το κουτάλι καλά. Το μίγμα των μάφινς θα είναι σφιχτό.

Τοποθετούμε σε ένα ειδικό ταψάκι για μάφινς χάρτινες θήκες για κεκάκια. Τις γεμίζουμε μέχρι σχεδόν επάνω με τη ζύμη που έχουμε ετοιμάσει και βάζουμε τα μάφινς να ψηθούν σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά περίπου. Κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα για να δούμε αν είναι έτοιμα. Διαφορετικά τα αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμα. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το ταψί και τα βάζουμε σε σχάρα για να κρυώσουν.

Αν χρειαστεί ψήνουμε και άλλη μια δόση μάφιν ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Πηγή :  http://www.apostoloschronopoulos.gr/

Χρονόπουλος Α.Απόστολος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος