Το φινλανδικό baby box – μια καταπληκτική ιδέα

images_0aaaaaa1aabbabox.jpg

Μια παράδοση που κρατάει στη Φινλανδία σχεδόν 80 χρόνια, είναι το περίφημο «baby box» – ένα κουτί που δίνεται από την Πολιτεία σε όλα τα ζευγάρια της χώρας που περιμένουν παιδί, ανεξαρτήτως εισοδήματος και περιέχει περίπου 50 από τα πιο σημαντικά πράγματα που χρειάζονται για το πρώτο έτος της ζωής ενός μωρού.

Τα προϊόντα που ποικίλλουν από έτος σε έτος, ανάλογα με τη μόδα και τη ζήτηση, αλλά περιλαμβάνουν πάντα –σε ουδέτερα ως προς το φύλο σχέδια- μια βρεφική, χοντρή φόρμα για τον κρύο φινλανδικό χειμώνα, ρούχα για μέσα και έξω από το σπίτι, έναν μονωμένο υπνόσακο για ύπνο στο ύπαιθρο – στη Σκανδιναβία συνηθίζεται να αφήνουν τα μωρά να κοιμούνται έξω στο καρότσι, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες – καθώς και φιλικές για το περιβάλλον πάνες, επιθέματα στήθους και προφυλακτικά.

Όλα αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης είναι όμορφα συσκευασμένα μέσα σε ένα κουτί από χαρτόνι, το οποίο χρησιμεύει ως κρεβατάκι για τις πρώτες εβδομάδες ζωής του μωρού.

Η τακτική αυτή έχει γίνει γνωστή σε όλον τον κόσμο και αν και μερικές φορές έχει χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηριστούν οι Φινλανδοί ως εκκεντρικοί, η ιδέα είναι αναμφισβήτητα επιτυχημένη. Η βρεφική θνησιμότητα μειώθηκε εντυπωσιακά στη χώρα από τότε που άρχισε να δίνεται το baby box, για το οποίο το ιατρικό προσωπικό της χώρας είναι ευγνώμον, καθώς τα ζευγάρια για να το παραλάβουν θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους προγενετικούς ελέγχους και να παρακολουθήσουν συμβουλευτικές συνεδρίες για την οικογενειακή ζωή.

Αλλά το baby box είναι κάτι περισσότερο από μια υλική ανταμοιβή: κάποτε με περιβόητη κακή δημόσια υγεία, η Φινλανδία είναι σήμερα διάσημη για ένα από τα καλύτερα συστήματα περίθαλψης στον κόσμο, ειδικά όσον αφορά τη φροντίδα της μητρότητας.

Το baby box άρχισε να δίνεται το 1937, όταν τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας ήταν εξαιρετικά υψηλά. Κατ ‘αρχάς, το κουτί ήταν διαθέσιμο μόνο σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, αλλά σύντομα άρχισε να δίνεται σε όλες τις μέλλουσες μητέρες που επισκέπτονταν έναν γιατρό ή μια κλινική προγενετικού ελέγχου πριν από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μια επιχορήγηση €140 αντί για το κουτί, αλλά σχεδόν όλοι παίρνουν το κουτί, καθώς το περιεχόμενό του αξίζει πολύ περισσότερο από άποψη κόστους (περίπου €400) και είναι συναισθηματικά και ψυχολογικά ανεκτίμητο.

«Αυτό το κουτί συμβολίζει είναι όλα τα παιδιά είναι ίσα και αξίζουν ένα ίσο ξεκίνημα στη ζωή», λέει η Olga Tarasalainen, εκπρόσωπος του Kela, του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας, το οποίο διανέμει τα κουτιά.

«Κανείς δεν αμφισβητεί την αξία του κουτιού, είναι τόσο σημαντικό για τον πολιτισμό μας. Πολύ σπάνια ακούμε συζητήσεις για το αν η κυβέρνηση θα έπρεπε να δαπανά τα χρήματα δίνοντάς τα σε κάθε οικογένεια ή να μην δίνεται σε οικογένειες υψηλότερων εισοδημάτων. Το κουτί είναι πέρα από την τάξη ή τον πλούτο της κάθε οικογένειας».

Το παράδειγμα της Φινλανδίας εφαρμόζεται στο Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία – σύντομα θα ακολουθήσει και η Σκωτία – ενώ και αρκετές εταιρείες διαθέτουν κατά παραγγελία παρόμοια κουτιά σε όλον τον κόσμο, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/