Τονώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και χάστε βάρος

images_0aaaaaaa33anoso.jpg

Ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και μαζί με την είσοδο του εμφανίστηκαν και οι πρώτες παθήσεις. Μολύνσεις από διάφορα βακτήρια, ιούς κι άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την έξαρση των κρουσμάτων αυτής της περιόδου. Παράλληλα, το διάστημα μετά τις γιορτές είναι κι αυτό που προσπαθούμε να απαλλαγούμε από τα κιλά των διακοπών και στην προσπάθεια μας αυτή υποβάλλουμε τους εαυτούς μας σε ιδιαίτερα περιοριστικές έως εξαντλητικές δίαιτες. Η θερμιδική αυτή δοκιμασία μπορεί να εξασθενεί ακόμα περισσότερο τον οργανισμό μας δίνοντας πρόσβαση στην επιβλαβή δράση παθογόνων μικροοργανισμών και συνεπώς αύξηση των ιώσεων. Πως μπορούμε όμως να συνδυάσουμε δύο καταστάσεις που μοιάζουν να είναι αντιφατικές;

Πράγματι, μια περιοριστική δίαιτα έχει αυξημένες πιθανότητες να μας κάνει πιο ευάλωτους στις μολύνσεις από μικροοργανισμούς. Ωστόσο, αν είναι καλά σχεδιασμένη με στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τότε θα μπορούσαμε και απώλεια βάρους να πετύχουμε και να μην θέσουμε τον οργανισμό μας σε ουσιαστικό κίνδυνο να νοσήσει.
Αν και ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ανοσοποιητικού συστήματος δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, ωστόσο υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα ώστε να υποστηρίξουν τον ευεργετικό ρόλο της υγιεινής δίαιτας, αλλά και συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών. Συγκεκριμένα:

Βιταμίνη C. Πρόκειται για τη βιταμίνη που έχει συσχετίσει όσο κανένα άλλο συστατικό με το κρυολόγημα. Δρα σίγουρα προληπτικά ενισχύοντας τη δράση των φαγοκυττάρων και των λεμφοκυττάρων, ενώ διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων της ίωσης. Καλές πηγές είναι τα πορτοκάλια, το ρόδι, το μπρόκολο, το ακτινίδιο.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β. Έλλειψη βιταμινών Β1, Β2 και Β12 έχουν συσχετισθεί με μειωμένη δράση λεμφοκυττάρων και φαγοκυττάρων, ενώ έλλειψη Β5 φαίνεται να οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα. Δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα και φιστίκια) είναι σε γενικές γραμμές καλές πηγές.

Βιταμίνες Α και Ε. Αποτελούν δύο κατά βάση αντιοξειδωτικές βιταμίνες προάγοντας γενικότερα την καλή υγεία του οργανισμού. Έλλειψη των βιταμινών αυτών οδηγεί σε μειωμένη δράση των αντισωμάτων και λεμφοκυτάρρων. Καλές πηγές Βιταμίνης Α είναι τα καρότα, συκώτι, αυγά, γάλα, ενώ βιταμίνης Ε το ελαιόλαδο και ξηροί καρποί.

Μέταλλα. Σίδηρος, σελήνιο και ψευδάργυρος είναι μεταξύ των μετάλλων που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο σίδηρος ενισχύει τη δράση των αντισωμάτων, ενώ ο ψευδάργυρος και το σελήνιο φαίνεται να διεγείρουν τη δράση διαφόρων ανοσοκατασταλτικών κυττάρων. Τα βρίσκουμε σε κόκκινο κρέας, όσπρια, θαλασσινά, μανιτάρια.

Πρωτεΐνη. Αποτελεί το κύριο συστατικό των περισσότερων κυττάρων και ελλειπή πρόσληψη, όπως συχνά συμβαίνει με στερητικές δίαιτες, σχετίζεται με μειωμένη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι μείωση της τάξης του 25% των ημερήσιων πρωτεϊνικών αναγκών μπορεί να οδηγήσει ουσιαστική μείωση ανοσοποιητικής λειτουργίας του οργανισμού. Όλα τα αμινοξέα είναι σημαντικά, αλλά η γλουταμίνη και η αργινίνη, είναι αυτά που σχετίζονται περισσότερο με ανοσοκατασταλτικές δράσεις. Κύριες πηγές είναι το κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr