Τα χρόνια… το «φύλο» το κοιτούν

images_0aaaaaaa1afilo.jpg

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ!
Μετά τα τριάντα μια γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της έχει χρέος να φροντίζει την υγεία της επιδερμίδας της εκ των έσω και όχι μόνο με μια απλή επίστρωση της ακριβής κατά τα άλλα κρέμα ημέρας και νύχτας! Βασικός σύμμαχος σε αυτή μας την προσπάθεια είναι η Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τη γήρανση και τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Οι βασικότερες διατροφικές πηγές είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια. Στον αγώνα αυτό έρχεται να συνδράμει και η βιταμίνη C που διασφαλίζει την ελαστικότητα της επιδερμίδας και παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου.

Τοπ 5 επιλογές ΓΙΑ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

    Σπανάκι με πράσινη, κόκκινη πιπεριά, αμύγδαλα, αβοκάντο, ελαιόλαδο και λεμόνι
    Γιαούρτι με Καρύδια, ακτινίδιο & μέλι
    Σαλάτα ανάμεικτη με λάχανο, καρότο, κουκουνάρι με ελαιόλαδο και λεμόνι
    Μπρόκολο και κουνουπίδι, ηλιόσποροι, με Ελαιόλαδο και λεμόνι
    Χυμός ανάμεικτος φράουλας με πορτοκάλι

ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΟ ΥΨΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΟΥ!
Μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής μας ο κίνδυνος για οστεοπόρωση και οστεοπενία βρίσκεται προ των πυλών. Η οστεοπόρωση είναι μία ασθένεια που πλήττει τις γυναίκες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους άντρες, καθώς υπολογίζεται ότι 1 στις 3 γυναίκες μετά την ηλικία των 50 και την επερχόμενη εμμηνόπαυση θα αντιμετωπίσει την πάθηση.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και δικαιολογίες για την αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και μαγνήσιο. Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά, ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο, το σουσάμι, τα αμύγδαλα, εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως φυσικοί χυμοί καθώς και κάποια λαχανικά. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο εφόσον συμβάλλει στη μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου. Αν και ο οργανισμός μας μπορεί να τη συνθέσει από μόνος του με τη βοήθεια του ηλίου και παρά τη μεγάλη ηλιοφάνεια της χώρας μας, έχει βρεθεί ότι, στην Ελλάδα, κυρίως οι γυναίκες στην τρίτη ηλικία έχουν σημαντικές ελλείψεις, πιθανόν γιατί περπατούν από την πλευρά του πεζοδρομίου που έχει την πιο «παχιά» σκιά… Με το αντηλιακό λοιπόν ανά χείρας και στον ήλιο και το χειμώνα. Διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, κυρίως ο σολομός, ο μπακαλιάρος, οι γαρίδες, αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα και φυσικοί χυμοί εμπλουτισμένοι με ασβέστιο και βιταμίνη D. Σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις (DRIs), οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών, ή άλλων τροφίμων με αντίστοιχη περιεκτικότητα σε ασβέστιο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, και να έχουν καθημερινά 10-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, για να συνθέσουν την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D.

ΚΑΝΤΕ ΑΝΕΤΗ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ
Δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο και άλλες ενοχλήσεις του πεπτικού σωλήνα φέρνουν τις γυναίκες σε δύσκολή θέση με τους ειδικούς να συνιστούν την κατανάλωση 25 g φυτικών ινών ημερησίως για την καλή υγεία του εντέρου και του κατώτερου πεπτικού γενικότερα. Βάλτε τις στη ζωή σας πολύ εύκολα καταναλώνοντας 2 φρούτα την ημέρα και 1 σαλάτα ωμών κυρίως λαχανικών, καθώς και δημητριακά ολικής άλεσης όπως πολύσπορο ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης ή καστανό ρύζι.

Top 5 snack ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

    Δημητριακά ολικής άλεσης ή νιφάδες βρώμης με γάλα
    Φρουτοσαλάτα με κανέλα
    Αμύγδαλα και σταφίδες με γιαούρτι
    Ρυζογκοφρέτες ή κράκερ σικάλεως
    Πολτοποιημένος φυσικός χυμός με μπανάνα, ακτινίδιο, σύκο ή εμπλουτισμένος χυμός με φυτικές ίνες

ΤΑ 50: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Μετά τα πενήντα τα δυσοίωνα στατιστικά λένε ότι 1 στους 7 άνδρες θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο αναπαραγωγικό του σύστημα. Τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μούρων και τα κόκκινα σταφύλια, με άλλα λόγια τα κόκκινα φρούτα, περιέχουν τις ανθοκυανίνες, συστατικά με μεγάλα οφέλη για την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος. Επίσης, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας. Οι άντρες μπορούν να καλύψουν την ποσότητα ψευδαργύρου που έχουν καθημερινά ανάγκη από το κόκκινο κρέας (π.χ. άπαχο μοσχάρι), τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες και τα μύδια, αλλά και από το σουσάμι και κάποια λαχανικά, όπως τον αρακά, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Το κόκκινο φαίνεται τελικά πως είναι ένα χρώμα που ταιριάζει ιδιαίτερα στους άνδρες αφού εκτός από τα φρούτα και το κρέας, η κόκκινη σάλτσα και πιο συγκεκριμένα η σάλτσα ντομάτας φαίνεται πως είναι ένα τρόφιμο που δεν πρέπει να απουσιάζει από τα γεύματα των ανδρών άνω των 50 ετών. Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο. Επιστημονικές ομάδες έχουν αποδείξει ότι αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης κακοηθειών του προστάτη, του παγκρέατος και του εντέρου, προστατεύοντας έτσι το αναπαραγωγικό και όχι μόνο σύστημα των ανδρών.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr