Τα απίστευτα της εγκυμοσύνης

images_0aaaaaaa2apregnancy.jpg

Τα παρακάτω στοιχεία πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν έκπληξη σε ένα μαιευτήρα ή ακόμη και σε πολύ διαβασμένους γονείς, ωστόσο υπενθυμίζουν σε όλους το πόσο καταπληκτικό γεγονός είναι μια εγκυμοσύνη.

Το ένα στα 100 εκατομμύρια
Οι άνδρες απελευθερώνουν περίπου 100 εκατομμύρια σπερματοζωάρια κάθε φορά που εκσπερματώνουν, αν και το σπέρμα ορισμένων μπορεί να περιέχει εκατοντάδες εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Ωστόσο, μόνο μερικές εκατοντάδες φτάνουν στο ωάριο της γυναίκας και ειδικοί υποδοχείς στην επιφάνειά του βεβαιώνουν ότι μόνο ένα θα είναι το τυχερό.

Τα μωρά είναι περίπου 15 ημέρες νεότερα από την εγκυμοσύνη
Από το 1836, οι γιατροί σηματοδοτούν ως πρώτη μέρα της εγκυμοσύνης, την πρώτη ημέρα από την τελευταία έμμηνο ρύση της γυναίκας, όχι όταν γονιμοποιείται ένα ωάριο. Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου δύο εβδομάδες μετά την περίοδο κατά μέσο όρο και η γονιμοποίηση συμβαίνει μέσα σε 24 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι αν είστε οκτώ εβδομάδων έγκυος, το μωρό σας είναι περίπου 15 ημέρες νεότερο.

Τα μωρά ακούν μέσα και έξω από τη μήτρα
Οι περισσότερες δομές του αυτιού που απαιτούνται για να ακούμε σχηματίζονται από την 16η εβδομάδα της κύησης. Από εκεί και πέρα, το μωρό ακούει τους κτύπους της καρδιάς της μητέρας, την αναπνοή της, το πότε τρώει ή περπατάει και βεβαίως την ομιλία. Αυτό εξηγήσει γιατί τα μωρά βρίσκουν τον θόρυβο καθησυχαστικό – υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας τους, ενώ μέσα στη μήτρα.

Οι δυνατοί θόρυβοι μπορεί να βλάψουν την ακοή του εμβρύου
Όπως είπαμε, ό,τι ακούει η μητέρα, το ακούει και το έμβρυο – όμως εκείνο δεν μπορεί να βάλει ωτοασπίδες. Οι εγκυμονούσες θα πρέπει να αποφεύγουν πολύ δυνατούς θορύβους άνω των 115 dBA – αλυσοπρίονα, πυροβολισμούς, κινητήρες τζετ, μουσικής στη διαπασών κτλ. Συνεχείς δυνατοί θόρυβοι μπορούν να προκαλέσει βλάβη στην ακοή του εμβρύου.

Τα έμβρυα ανοίγουν τα μάτια τους μέσα στη μήτρα (και βλέπουν!)
Τα μάτια ανοίγουν για πρώτη φορά μεταξύ της 26ης  και 28ης εβδομάδας. Η όρασή τους είναι μάλλον θολή, αλλά μπορούν να δουν – και να αντιδράσουν – σε έντονες πηγές φωτός, όπως ο ήλιος ή ένας φακό στραμμένος προς την κοιλιά της γυναίκας. Οι συχνοί περίπατοι στη λιακάδα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών.

Οι έγκυες αηδιάζουν ευκολότερα και αποφεύγουν τους ξένους
Ό, τι φαίνεται ή μυρίζει ή έχει περίεργη γεύση ή αίσθηση, είναι πιο πιθανό να αηδιάσει μια έγκυο, καθώς έτσι προστατεύεται το έμβρυο από πιθανά τοξικές και μολυσματικές ουσίες, καθώς και το ανοσοποιητικό της σύστημά της είναι εν μέρει αποδυναμωμένο. Μια έρευνα πήγε την ιδέα ένα βήμα παραπέρα, καθώς τα συμπεράσματά της υποδεικνύουν ότι ίσως οι έγκυες αποφεύγουν την επαφή με άγνωστα άτομα για παρόμοιους λόγους.

Ένα στρώμα κυττάρων είναι το μόνο που χωρίζει τη μητέρα από το μωρό
Το στρώμα μεταξύ του πλακούντα του μωρού και του τοιχώματος της μήτρας είναι τόσο λεπτή ώστε να περνούν εύκολα τα θρεπτικά συστατικά από το αίμα της μητέρας στο αίμα του μωρού, χωρίς ποτέ να ακουμπήσουν μεταξύ τους.

Τα μωρά κλαίνε στη μήτρα
Οι ερευνητές έκαναν τυχαία αυτή την ανακάλυψη ενώ εξέταζαν μητέρες που κάπνιζαν ή έπαιρναν κοκαΐνη. Όταν έπαιζαν έναν ήχο στην κοιλιά των εγκύων, το βίντεο από το  υπερηχογράφημα έδειχνε τα μωρά να τρομάζουν, να ανοίγοντας το στόμα τους και να λαχανιάζουν – ακόμη και το τρέμουλο στο πηγούνι ήταν ορατό.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/