Συμβουλές από τον (επισήμως) πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο

images_0aaaaaa1aabbahappy.png

Ο βουδιστής μοναχός Matthieu Ricard είναι – σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα- ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Αν και υπάρχει τουλάχιστον ένα πράγμα που ακόμη τον εκνευρίζει…

Οι επιστήμονες έδωσαν στον 70χρονο τον βαρύ τίτλο, μετά τη συμμετοχή του για 12 χρόνια σε μια έρευνα για τον διαλογισμό και τη συμπόνια που έγινε από το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ.

Αλλά ο Ricard, ο οποίος κατάγεται από τη Γαλλία και πλέον ζει σε ένα μοναστήρι στο Νεπάλ, αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό GQ ότι βρίσκει τον τίτλο «παράλογο». «Γνωρίζω πιο ευτυχισμένους μοναχούς», δήλωσε ο βουδιστής που μπορεί να διαλογίζεται για μέρες. «Πραγματικά. Είναι παράλογο», πρόσθεσε.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την προσοχή των ΜΜΕ που ακολούθησε η δημοσίευση της έρευνας, ο Ricard ζήτησε από τον Δαλάι Λάμα την άδεια να αποσυρθεί σε ένα αναχωρητήριο. Όμως ο θρησκευτικός ηγέτης του θεβετιανού βουδισμού, του εξήγησε ότι ο κόσμος χρειάζεται την καθοδήγησή του: «Αν θέλουν να είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο, γίνε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο», του είπε.

Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ricard είναι πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο, ο επικεφαλής της μελέτης νευροεπιστήμονας Richard Davidson συνέδεσε τον μοναχό με 256 αισθητήρες, για να παρακολουθήσει την εγκεφαλική λειτουργία του ενώ διαλογιζόταν για τη συμπόνια. Ο Davidson ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλος του Ricard παρήγαγε κύματα Γάμμα – τα οποία συνδέονται με τη συνείδηση, την προσοχή, τη μάθηση και τη μνήμη – σε επίπεδο που ποτέ νωρίτερα δεν έχει αναφερθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία.

«Οι εξετάσεις έδειξαν επίσης υπερβολική δραστηριότητα στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου του σε σχέση με τον δεξιό, επιτρέποντάς του ασυνήθιστα μεγάλη δυνατότητα για ευτυχία και μειωμένη τάση για αρνητικές σκέψεις», σημείωσε ο Davidson.

Αν και αποφεύγει τον τίτλο, ο Ricard έχει γράψει εκτενώς για τη φιλοσοφία ζωής του σε αρκετά βιβλία.

Ερωτηθείς για το πώς κάποιος μπορεί να βρει την ευτυχία, ο Ricard δήλωσε ότι το κλειδί είναι η καλοσύνη και ο αλτρουισμός. Η εκπαίδευση του μυαλού ώστε να μπορεί να κάνει θετικές σκέψεις για 15 λεπτά συνεχώς κάθε μέρα, βοηθά επίσης. Η επιστήμη υποστηρίζει τις ιδέες του, καθώς η έρευνα του Davidson έδειξε ότι 20 λεπτά διαλογισμού μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο να αισθάνεται πιο ευτυχισμένος.

Μιλώντας στο GQ, ο Ricard είπε επίσης ότι η σύγκριση του εαυτού μας με τους άλλους είναι επίσης επιζήμια. «Η σύγκριση είναι ο δολοφόνος της ευτυχίας», δήλωσε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/