Πώς να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ύπνου

images_0aaaaaa1aabbaslep.jpg

Από τον τρίτο ή τον τέταρτο μήνα, τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται 15 ώρες την ημέρα (10 ώρες το βράδυ και το υπόλοιπο μοιρασμένο σε τρεις σύντομους «υπνάκους» κατά τη διάρκεια της μέρας). Στην αρχή αυτής της περιόδου, ίσως ακόμα να χρειάζεται να σηκώνεστε μία ή δύο φορές τη νύχτα για να ταΐσετε το βρέφος σας, αλλά από τους έξι μήνες και έπειτα θα μπορεί να κοιμάται συνεχόμενα.

Το αν τελικά θα καταφέρει να κοιμηθεί όλο το βράδυ εξαρτάται από το αν θα μάθει σε συνήθειες ύπνου που θα τη βοηθήσουν να τηρήσει ένα πρόγραμμα. Καθημερινά θα εξακολουθεί να χρειάζεται συνολικά περίπου 14 ώρες ύπνου, ενώ ίσως να μπορεί να κοιμάται μέχρι και επτά ώρες συνεχόμενα, μαζί με δύο «υπνάκους» διάρκειας μιάμισης με δύο ώρες μέσα στη μέρα. Πλέον δεν χρειάζεται να φάει στη διάρκεια της νύχτας. Από τους εννέα μήνες μέχρι το ένα έτος, το μωρό σας κατά πάσα πιθανότητα θα κοιμάται για περίπου 10-12 ώρες το βράδυ και μιάμιση με δύο ώρες την ημέρα.

Όσο πιο νωρίς καθιερώσετε ένα σταθερό πρόγραμμα, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα αποφύγετε πολλά μελλοντικά προβλήματα ύπνου.

Από την ηλικία των τριών μηνών και έπειτα, δοκιμάστε:

• Να κάνετε τα διαστήματα του βραδινού και του ημερήσιου ύπνου όσο πιο τακτικά μπορείτε.

• Το βράδυ, να βάζετε το μωρό σας για ύπνο προτού αποκοιμηθεί από μόνο του, έτσι ώστε να μην εξαρτάται από το πότε θα κοιμηθείτε εσείς.

• Να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει πώς να ηρεμεί και να καθησυχάζει τον εαυτό του – πιπιλίζοντας τον αντίχειρά του, αγκαλιάζοντας το αγαπημένο του κουβερτάκι ή ένα μαλακό παιχνιδάκι που θα φροντίσετε να τοποθετείτε στην κούνια για να το έχει πάντα μαζί του. Τα περισσότερα μωρά έχουν ένα τέτοιο αγαπημένο αντικείμενο, το οποίο όντως κάνει θαύματα, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε και ένα δεύτερο σε περίπτωση που κάποιο βράδυ δεν το βρίσκετε

• Να του κάνετε ένα μασάζ μετά το μπάνιο και πριν ξαπλώσει. Αυτό θα ηρεμήσει το μωρό σας και θα το προετοιμάσει για ύπνο.

Βραδινό ξύπνημα

Πολλά μωρά, ειδικά τα νεογνά, είναι νυχτοπούλια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κοιμούνται, ξυπνούν για να φάνε και μετά από λίγο αποκοιμιούνται χαρούμενα. Τη νύχτα, όμως, είναι πολύ πιο ανήσυχα, μένουν ξύπνια για περισσότερη ώρα και συνήθως κλαίνε πολύ περισσότερο. Η κατάσταση συνήθως βελτιώνεται μετά από τις πρώτες εβδομάδες. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, δοκιμάστε να επαναφέρετε το βιολογικό ρολόι του μωρού σας, βοηθώντας το να διακρίνει τη νύχτα από την ημέρα.

• Δοκιμάστε να ξυπνάτε το βρέφος σας την ίδια ώρα κάθε πρωί, όσο δελεαστικό και να είναι το να το αφήσετε να κοιμηθεί περισσότερο προκειμένου να ξεκουραστείτε για λίγα λεπτά ακόμα.

• Δοκιμάστε να ξυπνήσετε το μωρό σας όταν έχει κοιμηθεί για περίπου τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, κι αν δεν φαίνεται να θέλει να φάει, εσείς παίξτε και μιλήστε μαζί του. Όταν ξυπνά τη νύχτα, διατηρήστε χαμηλό το φωτισμό και κάντε όσο περισσότερη ησυχία μπορείτε.

• Μην πανικοβάλλεστε και μην αλλάζετε το πρόγραμμα του ύπνου του. Το βραδινό ξύπνημα είναι συνήθως ένα προσωρινό πρόβλημα και στις περισσότερες περιπτώσεις επιλύεται από μόνο του.

Ανήσυχα μωρά

Πώς αντιμετωπίζεται ένα μωρό που είτε αρνείται να πάει για ύπνο είτε ξυπνά το βράδυ και δεν ηρεμεί εύκολα; Αυτό εξαρτάται από την ηλικία του. Ένα νεογέννητο έχει ανάγκη από αγκαλιές, ενώ ένα πιο μεγάλο μωρό χρειάζεται να ακολουθεί ένα πρόγραμμα. Εάν από την ηλικία των έξι μηνών και μετά, το μωρό σας εξακολουθεί να ξυπνάει συχνά ή ηρεμεί δύσκολα, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Δοκιμάστε και τις δύο και αποφασίστε ποια ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και το μωρό σας. Εάν αποτύχουν και αυτές, πάρτε το μωρό σας (όπως κάνουν πολλοί γονείς) στο κρεβάτι μαζί σας. Να θυμάστε ότι αυτό δεν αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Χρησιμοποιήστε το ειδικό κρεβατάκι που προστατεύει το μωρό σας για να είναι απόλυτα ασφαλές.

1. Το πρόγραμμα «ελέγχου»
Εάν το μωρό σας κλαίει, πηγαίνετε στο δωμάτιό του. Χαϊδέψτε την πλάτη του και πείτε του ότι όλα είναι εντάξει αλλά ότι είναι ώρα να κοιμηθεί. Μην το σηκώσετε και μην το πάρετε στην αγκαλιά σας. Να είστε τρυφερή αλλά και κάπως αυστηρή. Φύγετε και περιμένετε περίπου πέντε λεπτά πριν μπείτε ξανά στο δωμάτιο για να ελέγξετε. Κάντε το αυτό επανειλημμένα μέχρι το μωρό σας να αποκοιμηθεί, αφήνοντας να περάσει περισσότερος χρόνος κάθε φορά. Ποτέ όμως μην αφήνετε το μωρό σας να κλαίει για περισσότερο από 15 λεπτά χωρίς να πάτε να το καθησυχάσετε.

2. Το «ευέλικτο» πρόγραμμα
Μην αφήνετε το μωρό σας να κλαίει μέχρι να του περάσει. Δείτε καλύτερα αν υπάρχει κάποια εμφανής αιτία. Προσπαθήστε να το ηρεμήσετε βαστώντας το στην αγκαλιά σας ή ξαπλώνοντας δίπλα του μέχρι να αποκοιμηθεί. Μπορείτε να αγοράσετε κάποια ειδικά CD που καθησυχάζουν τα μωρά ή να του τραγουδήσετε εσείς κάποιο τραγούδι που θα επιλέξετε και θα το καθιερώσετε πριν τον ύπνο.

Από την ηλικία των έξι μηνών και μετά, ενδεχομένως να αρχίσει να υποφέρει από το άγχος του αποχωρισμού. Θα του λείπετε και γι’ αυτό θα πρέπει να ξέρει ότι βρίσκεστε ακόμα δίπλα του. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να περνάτε περισσότερη ώρα μαζί του στη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να το θηλάζετε, να παίζετε ή να το παίρνετε μαζί σας μ’ ένα μάρσιπο. Ή, λόγω του ότι γίνεται όλο και πιο δραστήριο, το μωρό σας μπορεί απλώς να είναι πάρα πολύ κουρασμένο. Δοκιμάστε να το βάλετε για ύπνο περίπου μισή ώρα νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως.

Ο ύπνος στη διάρκεια της ημέρας

Όταν βάζετε το μωρό σας για ύπνο, μην κλείνετε τις κουρτίνες του δωματίου του και μην προσπαθείτε να επιβάλετε απόλυτη ησυχία στο υπόλοιπο σπίτι.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr