Πόσα αναψυκτικά ημερησίως αυξάνουν τις πιθανότητες για διαβήτη;

images_0aaaa1aabbacola.jpg

Η κατανάλωση περισσότερων από δύο αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες την ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σύμφωνα με όσα δείχνει μια νέα επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές από το περίφημο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας μελέτησαν τα επίπεδα της κατανάλωσης αναψυκτικών σε 2.874 ενήλικες Σουηδούς και τα συνέκριναν με τα ποσοστά του διαβήτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων από δύο αναψυκτικών των 200ml, υπερδιπλασίασε τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μια σοβαρά κακή συνήθεια κατανάλωσης αναψυκτικών που φτάνει τα τουλάχιστον πέντε ημερησίως, αύξησε την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας περισσότερο από 10 φορές, όπως έδειξε η έρευνα.

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη φαίνεται ότι αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο μιας λιγότερο συχνής πάθησης, του λανθάνοντος αυτοάνοσου διαβήτη, ο οποίος μοιράζεται χαρακτηριστικά τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 1, η θεραπεία του οποίου απαιτεί συνεχείς ενέσεις ινσουλίνης, είναι μία αυτοάνοση νόσος που εξαφανίζει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Ο διαβήτης τύπου 2, μεταβάλλει τον τρόπο που το σώμα αντιδρά στην ινσουλίνη και σχετίζεται με την παχυσαρκία και τον τρόπο ζωής.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Josefin Edwall Lofvenborg, δήλωσε: «Σε αυτή τη μελέτη μείναμε έκπληκτοι από την αύξηση του κινδύνου για την ανάπτυξη αυτοάνοσου διαβήτη από την μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών. Στα επόμενά μας σχέδια είναι η διερεύνηση του τι θα μπορούσε να αντισταθμίσει αυτόν τον κίνδυνο, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση λιπαρών ψαριών. Έχουμε ξεκινήσει ήδη την έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από οκτώ διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες».

Τα αναψυκτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και λανθάνοντος διαβήτη, επηρεάζοντας το μεταβολισμό της γλυκόζης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση European Journal of Endocrinology. Η μελέτη εξέτασε τον σχετικό κίνδυνο – τον βαθμό με τον οποίο ο κίνδυνος αυξάνεται από το κανονικό επίπεδο – και όχι τον «απόλυτο» κίνδυνο, όπως επεσήμαναν.

Υπολογίζεται ότι ένας στους 11 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πάσχει από διαβήτη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/