Πως θα επιλέξει άθλημα το παιδί μου

images_0aaaaaaa1aabbkidathli.JPG

Έχοντας μπει πια σε ρυθμούς ’’χειμώνα’’, μετά το σχολείο και τις ξένες γλώσσες, πολλοί γονείς αποφασίζουν να γράψουν το παιδί τους σε κάποιο σπορ. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό συμβάλλει στην σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, το βοηθάει να κοινωνικοποιηθεί και του δίνει την δυνατότητα να αποκτήσει τις πρώτες του φιλοδοξίες. Ιδανική ηλικία είναι τα 5-7 έτη, ανάλογα πάντα και με το άθλημα.

Ποιά στοιχεία θα πρέπει να λάβει υπόψη του ένας γονιός προκειμένου να βρει το ιδανικό σπορ για το παιδί του;

Παρατήρηστε
Έχει το παιδί σας κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά ή του αρέσει να κάνει κάποια δραστηριότητα η οποία αργότερα μπορεί να είναι μέρος μιας συνολικής προσπάθειας σε κάποιο σπορ; Μήπως το καλοκαίρι δεν έβγαινε από την θάλασσα; Μήπως χάνεται ώρες με το ποδήλατό του; Μήπως είναι όλη μέρα με μια μπάλα στα πόδια;
Εκτός από τα παραπάνω τα οποία είναι σχετικά εύκολο να δει ένας γονιός υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που θα πρέπει να προσέξει. Τα ιδιαίτερα σωματικά χαρακτηριστικά του παιδιού του. Το ύψος, το βάρος ,το μήκος των άκρων, την ευλυγισία, αλλά και αν του αρέσουν τα ομαδικά ή τα ατομικά σπορ είναι άλλα χρήσιμα στοιχεία που θα πρέπει να έχει υπόψη του ένας γονιός.

Προτρέψτε
Πηγαίνετε με το παιδί σας να παρακολουθήσετε έναν αγώνα. Όχι,της αγαπημένης του ομάδας και όχι σε επίπεδο αντρών. Προσπαθήστε να βρείτε αγώνες μικρότερων ηλικιών, έτσι ώστε να παρακολουθήσει παιδιά της ηλικίας του ή λίγο μεγαλύτερα να αγωνίζονται. Προσπαθήστε να δει περισσότερα του ενός αθλημάτα και στην συνέχεια…

Ακούστε
Σίγουρα κατά την διάρκεια του αγώνα αλλά και μετά το τέλος του, το παιδί θα έχει αρκετές απορίες. Προσπαθήστε να ενημερωθείτε και να του λύσετε όσες περισσότερες μπορείτε. Συζητήστε μαζί του τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες του κάθε σπορ, εξηγήστε του τους κανονισμούς.

Συμβουλέψτε
Αν το παιδί επιμένει να κάνει κάποιο σπορ, ενώ εσείς θεωρείτε ότι δεν θα του ταίριαζε, μην το αποθαρύνεται. Εξηγήστε του γιατί πιστεύετε κάτι διαφορετικό αλλά αφήστε το να δοκιμάσει αυτό που θέλει. Μην προσπαθήσετε να του περάσετε τα θέλω σας. Αργότερα και αν το δείτε να αντιμετωπίζει δυσκολίες σε αυτό που επέλεξε, μπορείτε να το συζητήσετε εκ νέου.

Υπολογίστε
Τις περισσότερες φορές παρασυρόμαστε από τον ενθουσιασμό για τη νέα δραστηριότητα και την ξεκινάμε, χωρίς να υπολογίσουμε κάποιους παράγοντες, που αργότερα, μπορούν να είναι ανασταλτικοί για την συνεχισή της. Το κόστος της εκμάθησης της δραστηριότητας. Το κόστος του εξοπλισμού. Υπάρχουν αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο,η ενόργανη και η κολύμβηση των οποίων ο εξοπλισμός είναι φθηνός και άλλες όπως η ιστιοπλοία, το θαλλάσιο σκι ή το σκι στο βουνό οι οποίες έχουν σημαντικό κόστος. Το ωράριο των προπονήσεων και αν αυτές συμπίπτουν με άλλες δραστηριότητες. Οι προπονήσεις στο κολύμπι, αν το παιδί συνεχίσει, γίνονται πολύ νωρίς, πριν το σχολείο ενώ τα αθλήματα της θάλασσας κυρίως Σαββατοκύριακα, στερώντας από την οικογένεια σημαντικό ελεύθερο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται το παιδί να ξεκινήσει το άθλημα που του αρέσει. Τα οφέλη που θα αποκομίσει είναι πολλά τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο οικογένειας. Παρατηρήστε το, Προτρέψτε το, Ακούστε το, Συμβουλέψτε το και Υπολογίστε σωστά. Μεγαλώνοντας, θα σας ευγνωμονεί για την βοήθεια που του προσφέρατε.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr