Πρώτες βοήθειες – πνιγμός

images_0aaaaaaa3dpnig.jpg

ΠΝΙΓΜΟΣ

Στην περίπτωση που αντιληφθούμε ότι κάποιος συνάνθρωπός μας πνίγεται μπορούμε να τον βοηθήσουμε με τη βασική προϋπόθεση ότι γνωρίζουμε καλό κολύμπι. Έχει συμβεί πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις να πνιγεί και αυτός που προσπάθησε να προσφέρει βοήθεια, επειδή δεν ήξερε να κολυμπάει αρκετά καλά ή πώς να προσφέρει βοήθεια με το σωστό τρόπο. Ούτως ή άλλως δεν είναι πάντα απαραίτητο να κολυμπήσουμε για να σώσουμε κάποιον που κινδυνεύει αφού πολλές φορές υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως φαίνεται και από τις εικόνες:

 
 
Πλησιάζουμε με ήρεμο κολύμπι το θύμα από πίσω και όχι από μπροστά ώστε να μην μας βλέπει, καθώς ο άνθρωπος που πνίγεται προσπαθεί να κρατηθεί από οτιδήποτε επιπλέει. Έτσι εάν είμαστε μπροστά του και μας αντιληφθεί, στην προσπάθειά του να παραμείνει στην επιφάνεια του νερού στηριζόμενος πάνω μας βουλιάζει εμάς στο νερό. Εάν αυτό συμβεί βουτάμε μόνοι μας βαθειά στο νερό οπότε αυτός μας αφήνει καθώς δεν αποτελούμε πλέον το σωσίβιό του.
Όπως τον έχουμε πλησιάσει από πίσω λοιπόν, περνάμε το χέρι μας γύρω από το λαιμό του και τη μασχάλη του και κολυμπάμε προς τα πίσω με το άλλο χέρι σέρνοντας τον μαζί μας. Μόλις μπορέσουμε εφαρμόζουμε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΠΑ)

Με τον όρο ΚΠΑ εννοούμε την αποκατάσταση της αναπνοής και της καρδιακής λειτουργίας σε κάποιον άνθρωπο με τη χρήση τεχνητής αναπνοής και καρδιακών μαλάξεων.

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ
Όταν έχουμε μπροστά μας κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει απώλεια συνείδησης (όπως μετά από πνιγμό πχ) και ο οποίος δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό.

ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ
Εφόσον βεβαιωθούμε ότι ο ασθενής είναι αναίσθητος (μιλώντας του δυνατά ή σκουντώντας τον οπότε δεν μας απαντά), ελέγχουμε εάν αναπνέει. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί με το να πλησιάσουμε το αυτί μας στη μύτη του ώστε να ακούσουμε την αναπνοή και ταυτόχρονα να βλέπουμε το θώρακα εάν κινείται. Εφόσον δεν αναπνέει κάνουμε τεχνητή αναπνοή ως εξής:

1. ανοίγουμε το στόμα του και αφαιρούμε οποιοδήποτε ξένο σώμα υπάρχει που δυσκολεύει τη δίοδο του αέρα (οδοντοστοιχίες, τροφή κτλ)
2. φέρουμε το κεφάλι σε υπερέκταση (το μέτωπο προς τα πίσω) ή την κάτω γνάθο προς τα πάνω
3. εφόσον δεν επανήλθε η αναπνοή κάνουμε αναπνοή στόμα με στόμα (φιλί της ζωής)
4. γονατίζουμε δίπλα στον ασθενή
5. με το ένα χέρι ανοίγουμε το στόμα του και με το άλλο κλείνουμε τη μύτη του
6. εφαρμόζουμε το στόμα μας με το στόμα του ασθενή και φυσάμε τον αέρα μας μέσα του

Μετά από δυο αναπνοές ελέγχουμε εάν έχει σφυγμό (εάν δηλαδή δουλεύει η καρδιά του), ψηλαφώντας την καρωτίδα του στο λαιμό. Εφόσον δεν υπάρχουν σφύξεις δίνουμε δυο χτυπήματα στο στέρνο και εάν δεν υπάρχει και πάλι σφυγμός κάνουμε καρδιακές μαλάξεις ως εξής:

1. βάζουμε την παλάμη μας άνω στο στέρνο του και το άλλο χέρι μας από πάνω πλέκοντας τα δάκτυλά μας.
2. με τα χέρια τεντωμένα πιέζουμε προς τα κάτω χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός μας για βοήθεια
3. κάνουμε δεκαπέντε καρδιακές μαλάξεις και διακόπτουμε για 2 αναπνοές
4. εάν υπάρχει δεύτερο άτομο ο ένας κάνει καρδιακές μαλάξεις και ο άλλος τεχνητή αναπνοή.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr