images_0aaaaaaa1atost.jpg

Μερικές νόστιμες ιδέες για τσιμπολόγημα και όχι μόνο…!

1. Φέτες μήλου με φυστικοβούτυρο, ψίχα καρύδας, νιφάδες βρώμης, σπασμένα καρύδια και μερικές σταγόνες κουβερτούρα!

 2. Παγωμένες Σοκολατένιες Μπανάνες!

  Θα χρειαστείτε:
–          4 ώριμες μπανάνες
–          250 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα υγείας
–          1 κ.σ. ελαιόλαδο (μπορείτε και να το παραλείψετε)
–          2 χούφτες ωμά και ανάλατα αμύγδαλα
–          8 ξυλάκια για παγωτό

Βάλτε αλουμινόχαρτο στον πάτο από ένα ταψάκι, τοποθετήστε ομοιόμορφα τα αμύγδαλα και ψήστε τα. Όταν ψηθούν βάλτετα αμύγδαλα στο πολυμίξερ και τρίψτε τα μέχρι να γίνουν μικρά κομματάκια. Κόψτε τις μπανάνες στη μέση, βάλτε τα ξυλάκια και στη συνέχεια ξεφλουδίστε τες. Κόψτε τη σοκολάτα σε κομματάκια (για να λιώσει πιο εύκολα) ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουβερτούρα σε σταγόνες. Λιώστε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων προσθέτοντας το λάδι για να γίνει πιο ομοιόμορφη η λιωμένη σοκολάτα (μπορεί να παραληφθεί). Προσοχή να μη κάψετε τη σοκολάτα γιατί μετά δεν τρώγεται. Βουτήξτε τις μπανάνες στο μπολ με το σοκολάτα ώστε να τις καλύψετε ολόκληρες. Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να σας βοηθήσει. Αμέσως πασπαλίστε με τα τριμμένα αμύγδαλα. Καταψύξτε τις μπανάνες για τουλάχιστον μισή ώρα. Διατηρούνται για μία βδομάδα. Αντί για αμύγδαλα μπορείτε να χρησιμοποιήστε άλλον ξηρό καρπό ή νιφάδες βρώμης.

3. Pancakes Ολικής Άλεσης

1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. σόδα μαγειρικής
¼ φλιτζάνι ζάχαρη
¼ κ.γ. αλάτι
1 φλιτζάνι ξινόγαλα
1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
1 κ.σ. ανάλατη φυτική μαργαρίνη, λιωμένη
Από πάνω: φρέσκα φρούτα (η εικόνα έχει μπλούμπερι, φράουλες και νεκταρίνια) και καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε με σύρμα μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι.
2. Προσθέστε το ξινόγαλα, το χτυπημένο αβγό και τη λιωμένη μαργαρίνη και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
3.Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάλτε 1/3 του φλιτζανιού από το μείγμα και μαγειρέψτε μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες στο κέντρο, περίπου 1-2 λεπτά.
4. Χρησιμοποιώντας σπάτουλα, γυρίστε προσεκτικά το pancake, και μαγειρέψτε περίπου ένα λεπτό ακόμα μέχρι να είναι ψημένο και στο κέντρο.
5. Σερβίρετε με φρέσκα φρούτα και αμύγδαλο φιλέ.

4. Ευπαρουσίαστα, έξυπνα και απολαυστικά!
 

 
5. Γιαούρτι με φράουλες και μούσλι
 

 
 6. 4 ιδέες για τοστ!

Πάνω αριστερά: Φύλλα από σπανάκι, σωταρισμένα μανιτάρια με σκόρδο, αποξηραμένα μυρωδικά και αβγό μάτι

Πάνω δεξιά: Αβοκάντο σε φέτες, αβγό μάτι και λίγη γλυκιά σάλτσα με τσίλι (γλυκόξινη σάλτσα)

Κάτω αριστερά: Πραλίνα φουντουκιού με φράουλες

Κάτω δεξιά: Φυστικοβούτυρο, φέτες μπανάνας και μέλι

7. Ανοιχτό τοστ με ντομάτα

2 φέτες ψωμί
1 κ.σ. κατίκι Δομοκού
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
5 ελιές Καλαμών κομμένες σε ροδέλες
Μερικά φύλλα βασιλικού κομμένα σε λεπτές λωρίδες
Ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι

Αλείψτε τις φέτες ψωμιού με το τυρί, τοποθετήστε τις φέτες ντομάτας από πάνω, πασπαλίστε με τις ελιές και τον βασιλικό. Τέλος ρίξτε λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.

8. Φέτες μπανάνας περιχυμένες με φυστικοβούτυρο και κομματάκια σοκολάτα υγείας + τυρί cottage με κανέλα, μέλι και φέτες σύκου!

9. Φέτες ψωμί με λιωμένο αβοκάντο, ντοματίνια και τρίμμα κατσικίσιου τυριού

10. Ψωμί με φυστικοβούτυρο, φέτες πράσινου μήλου και σταφίδες

11. Muffins Λαχανικών!

Συστατικά:

2 φλιτζάνια αλεύρι
¾ κ.γ. σόδα μαγειρικής
½ κ.γ. αλάτι
¼ φλιτζάνι φυτική μαργαρίνη
2 αβγά
¼ φλιτζάνι χυμός δαμάσκηνου ή μήλου
1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο
1 με 1,5 φλιτζάνια αλεσμένη μπανάνα (περίπου 3 μπανάνες)
½ φλιτζάνι καρότο
¼ φλιτζάνι γιαούρτι
½ κ.γ. βανίλια

Ξεκινήστε ανακατεύοντας τα στεγνά υλικά (αλεύρι, σόδα και αλάτι) σε ένα μικρό μπολ. Αφήστε στην άκρη.

Ανακατέψτε τη το βούτυρο και τα αβγά σε ξεχωριστό μπολ ή σε μίξερ. Ανακατέψτε για μερικά λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μετά, ετοιμάστε τα λαχανικά σας. Τρίψτε τα καρότα και λιώστε την μπανάνα με ένα πιρούνι και φτιάξτε το μπρόκολο πουρέ. Βάλτε το μπρόκολο και το χυμό δαμάσκηνου ή μήλου σε ένα πολυμίξερ και δουλέψτε μέχρι να γίνουν πουρέ.

Βάλτε το μπρόκολο, το καρότο, την μπανάνα, το γιαούρτι και τη βανίλια στο μείγμα με το αβγό και ανακατέψτε καλά. Τέλος προσθέστε τα στεγνά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να είναι όλα τα υλικά υγρά.

Βάλτε το μείγμα σε φορμάκια για cupcakes και ψήστε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά έως ότου μια ξύλινη οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο.

Ανά κομμάτι (22 στο σύνολο): Θερμίδες: 122 kcal, Υδατάνθρακες: 23 g (εκ των οποίων σάκχαρα: 12g), Λιπαρά: 3 g, Πρωτεΐνη: 2 g, Νάτριο: 108  mg

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος