Πατατες με Φινοκιο και Φρυγανια

images_0aaaaaaa1aafino.jpg

Υλικά για 8 μερίδες

1 κιλό πατάτες
1 μεγάλος βολβός φινόκιο καθαρισμένος (περίπου ½ κιλό μετά το καθάρισμα)
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό τυρί)
3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 μέτριες σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2-1/2 κ.γ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε όσο πιο λεπτές φέτες γίνεται. Βάλτε τις φέτες πατάτας σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό για να μην μαυρίσουν.

Κόψτε το φινόκιο στη μέση κατά μήκος. Στη συνέχεια κόψτε το σε όσο πιο λεπτές φέτες γίνεται. Θα πρέπει να έχετε περίπου 4 φλιτζάνια φινόκιο.

Σε ένα μπολ αναμείξτε τη τριμμένη φρυγανιά, το τυρί, το μαϊντανό και το σκόρδο. Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας, εξασφαλίζοντας ότι το σκόρδο έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα.

Προθερμάνετε το φούρνο στους  200 οC. Λαδώστε ελαφρά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού (περίπου 23cm x 33cm).

Χωρίς να στραγγίσετε τις πατάτες, χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να βγάλετε περίπου το 1/3 από τις φέτες και τοποθετήστε τες στον πάτο του ταψιού. Οι πατάτες θα πρέπει να επικαλύπτουν ελαφρώς η μία την άλλη, χωρίς να υπάρχουν κενά. (Το νερό που δεν θα έχετε στραγγίσει θα αναπαράγει ατμό στο ψησιμο.) Αλατίστε με ½ κ.γ. αλάτι και λίγο πιπέρι. Ρίξτε ομοιόμορφα στις πατάτες ¼ από το μείγμα φρυγανιάς. Ρίξτε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάλτε πάνω στις πατάτες την μισή ποσότητα από το ψιλοκομμένο φινόκιο, απλώνοντάς το ομοιόμορφα. Ρίξτε με ½ κ.γ. αλάτι, ¼ μείγμα φρυγανιάς και 1 κ..σ ελαιόλαδο. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία, τελειώνοντας με τις πατάτες. Αλατίστε την πάνω στρώση με το υπόλοιπο ½ κ.γ. αλάτι και λίγο πιπέρι. Ρίξτε το περισσευάμενο μείγμα φρυγανιάς και τις τελευταίες 2 κ.σ. λάδι.

Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και κλείστε το καλά. Ψήστε για 40 λεπτά (σιγουρευτείτε ότι το αλουμινόχαρτο είναι καλά τοποθετημένο και κλεισμένο σε όλες τις άκρες του ταψιού, αλλιώς δεν θα αναπτυχθεί αρκετός ατμός για να μαγειρευτούν οι πατάτες). Ξεσκεπάστε και συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι οι πατάτες να είναι τόσο μαλακές που να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι και να ροδίσει καλά από πάνω, περίπου 25-30 λεπτά ακόμα. Αφήστε το να σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Είναι εξίσου νόστιμο κρύο και ζεστό.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος