Παιδί: Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να…

images_0aaaaa1aabbapaidi.jpg

Πότε είναι «σωστό» να ξεκινήσουν τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση; Να επιλέγουν μόνα τα ρούχα τους; Να αποκτήσουν κινητό, να φορούν make up και να μένουν μόνα στο σπίτι; Ο κάθε γονιός, γνωρίζοντας το παιδί του, έχει την δική του απάντηση για κάθε ένα από αυτά τα ερωτήματα. Δείτε, ωστόσο, τι απαντούν οι ειδικοί και τι άλλοι γονείς και… πείτε μας τη γνώμη σας στο τέλος του άρθρου!

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία του παιδιού για να…

…Ξεκινήσει να βλέπει τηλεόραση
Το μωρό μπροστά στην τηλεόραση αποτελεί για πολλούς θέμα ταμπού. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αποθαρρύνει έντονα τους γονείς από το να αφήνουν μπροστά στην τηλεόραση παιδιά κάτω των 2 ετών. Είναι, όμως, κάτι τέτοιο ρεαλιστικό; Από τους 100 γονείς που ερωτήθηκαν, οι 40 απάντησαν ότι το μωρό τους πρωτοβρέθηκε μπροστά σε τηλεόραση ήδη από τον πρώτο χρόνο της ζωής του, οι 28 είπαν ότι το άφησαν να παρακολουθεί μετά τον πρώτο χρόνο. Άλλοι τόσοι περίπου ήταν αυτοί που ακολούθησαν τις οδηγίες των ειδικών.

…Αρχίσει να χρησιμοποιεί το γιογιό
Το γιογιό βάζει το νήπιο στον δρόμο του παιδιού. Ωστόσο πολλοί γονείς δεν αναγνωρίζουν πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να το χρησιμοποιεί. Κάποιοι παιδίατροι απαντούν ότι μετά τα 2 χρόνια το παιδί είναι έτοιμο, όμως άλλοι λένε πως δεν πρέπει να υπάρξει πίεση και ότι το παιδί πρέπει να παίρνει τον χρόνο του. Τι λένε οι γονείς; Το 19% απαντά ότι το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει το γιογιό και σε ηλικία κάτω των 2 ετών, ενώ το 30% υποστηρίζει ότι στα 2 είναι μία καλή ηλικία για να αρχίσει η εκπαίδευση της τουαλέτας. Ωστόσο, το 27% των γονιών απαντά πως αυτό που παίζει ρόλο είναι το πότε το παιδί είναι έτοιμο, όχι η ηλικία του.

…Κερδίζει το «χαρτζιλίκι» του
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν και πότε θα πρέπει να παιδιά να παίρνουν «χαρτζιλίκι» επειδή εκτελούν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και πόσα λεφτά πρέπει να είναι αυτά. Πολλοί ειδικοί απαντούν ότι καταρχήν το «χαρτζιλίκι» πρέπει να δίνεται σε εβδομαδιαία βάση και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Λένε, για παράδειγμα, ότι 7 ευρώ την εβδομάδα για ένα 7χρονο είναι ένα επαρκές ποσό. Η πλειοψηφία των γονιών υποστηρίζει ότι μεταξύ 6 και 10 ετών το παιδί μπορεί να αρχίσει να παίρνει κάποια χρήματα από τους γονείς.

…Επιλέγει μόνο τα ρούχα του
Στις μέρες μας υπάρχουν τόσες πολλές εταιρίες με παιδικά ρούχα που δεν είναι περίεργο για ένα παιδί να έχει από νωρίς συγκεκριμένες προτιμήσεις στο ντύσιμό του. Πόσοι γονείς, όμως, είναι σύμφωνοι με το να επιλέγει το παιδί ρούχα, τα οποία μάλιστα μπορεί εκείνοι ποτέ να μη διάλεγαν; Οι απόψεις διίστανται. Τέσσερις στους δέκα γονείς λένε ότι θα μπορούσαν να δεχτούν κάτι τέτοιο αν το παιδί είναι από 5 έως 7 ετών, ωστόσο άλλοι 4 στους δέκα πιστεύουν ότι το παιδί πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 χρονών για να παίρνει τέτοιες αποφάσεις.

…Επιλέγει το κούρεμα και χτένισμά του
Κάποια παιδιά έχουν πολύ ισχυρή άποψη αναφορικά με τα μαλλιά τους, η οποία συχνά μπορεί να οδηγήσει σε μάχες μεταξύ αυτών και των γονιών. Ωστόσο, το 62% των γονιών πιστεύει ότι το παιδί μπορεί να αποφασίζει για το στιλ των μαλλιών του μετά τα 10, ενώ 25% τοποθετούν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, στα 12-13 χρόνια.

…Έχει δικό του κινητό τηλέφωνο
Αποτελεί ένα από τα φλέγοντα ερωτήματα των σημερινών γονιών, με τα υπέρ και τα κατά του να έχει το παιδί το δικό του κινητό τηλέφωνο να αντικρούονται. Ωστόσο περί τους μισούς γονείς που ερωτήθηκαν συμφωνούν ότι ένα τέτοιο απόκτημα είναι επιτρεπτό από τα 12 και μετά –τουτέστιν στο Γυμνάσιο.

…Μένει μόνο του στο σπίτι
Την απόφασή σας να επιτρέπετε στο παιδί να μένει μόνο στο σπίτι θα επηρεάσουν κυρίως το επίπεδο ωριμότητάς του, αλλά και το πόσο ασφαλής είναι η περιοχή που μένετε, αν το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, αν έχει αδέρφια και σε τι ηλικίας, αλλά και για πόση ώρα θα λείπετε. Ωστόσο, 7 στους 10 γονείς απαντούν ότι μετά τα 12 το παιδί μπορεί να μείνει για πρώτη φορά μόνο στο σπίτι.

…Βγει με φίλους σε ένα εμπορικό κέντρο
Όσο κι αν θέλετε να αργήσει, θα έρθει η στιγμή που το παιδί σας θα θέλει να βγει με τους φίλους του είτε για να πάνε σινεμά είτε σε ένα εμπορικό κέντρο. Πότε είναι, όμως, σωστή αυτή η στιγμή; Μετά τα 14 απαντούν 6 στους 10 γονείς, ενώ 3 στους 10 θα αφήναν το παιδί τους να κάνει κάτι τέτοιο από τα 12.

…Βαφτεί
Στα δικά σας μάτια το παιδί σας θα δείχνει πάντα όμορφο με την δική του, φυσική ομορφιά. Όχι, όμως, και στα δικά του. Θα έρθει η στιγμή που η κόρη σας θα θέλει να βαφτεί –κυρίως για να αρέσει στους φίλους της. Κάποιοι γονείς είναι κάθετοι στο θέμα των καλλυντικών για τα παιδιά, ενώ άλλοι είναι πιο ανεκτικοί, ειδικά αν βλέπουν ότι το μακιγιάζ κάνει την κόρη τους να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Για την ακρίβεια, 42% των γονιών λένε ότι θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο από τα 12 και μετά, ενώ το 40% από τα 14 και μετά.

…Ξεκινήσει να βγαίνει ραντεβού
Οι πρώτοι εφηβικοί έρωτες μπορεί να αγχώσουν κάποιους γονείς. Οι υπερ-προστατευτικοί γονείς θα αστειευτούν ότι το παιδί τους θα βγει ραντεβού μετά τα 25, αλλά αν το παιδί έχει μπει στην εφηβεία από τα 10 πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο; Πότε, λοιπόν, είναι αποδεκτό για ένα παιδί να πρωτοβγεί ραντεβού και να δώσει -ας μην κρυβόμαστε- το πρώτο φιλί; “Μετά τα 14” απαντούν 6 στους 10 γονείς, ενώ περίπου 3 στους δέκα θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο από τα 12.

…Κάνει τρύπες στο σώμα του (όχι στα αυτιά)
«Ποτέ» απαντήσατε; Πράγματι, για κάποιους γονείς το piercing και τα τατουάζ είναι εντελώς απαγορευμένα. Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, 30% των ατόμων με body piercing και 16% των ατόμων με τατουάζ λένε ότι για πρώτη φορά έκαναν κάτι τέτοιο τα 18. Κάποιες πολιτείες της Αμερικής, μάλιστα, έχουν νόμους σύμφωνα με τους οποίους απαιτείται η γονική συγκατάβαση προκειμένου το παιδί να κάνει οποιασδήποτε μορφής body art. Πάντως, για την ιστορία, 4 στους 10 γονείς θα επέτρεπαν body piercing μετά τα 14, 2 στους 10 μετά τα 16, ενώ άλλοι 2 στους 10 μετά τα 10(!).

Πηγή : http://www.nutrimed.gr