Ο πρώτος χώρος για χρήση ναρκωτικών στη Γαλλία

images_0aaaaaaa1aabbdrug.jpg

Ένα νοσοκομείο στο Παρίσι στεγάζει τον πρώτο χώρο για χρήση «σκληρών» ναρκωτικών της Γαλλίας – ένα ασφαλές μέρος όπου τοξικομανείς μπορεί να κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών υπό ιατρική επίβλεψη.

Τον αμφιλεγόμενο χώρο εγκαινίασε η δήμαρχος Παρισίων Anne Hidalgo και η υπουργός Υγείας Marisol Touraine την Τρίτη. Βρίσκεται κοντά στον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Nord, σε μια περιοχή όπου η παραβατικότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά είναι συνηθισμένη.

Εκεί, οι χρήστες θα μπορούν να ανταλλάζουν «σκληρά» ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και το κρακ με υποκατάστατα και αποστειρωμένες σύριγγες. Οι επικριτές της ιδέας πάντως, εκφράζουν φόβους ότι η ιδέα θα μπορούσε να αναζωπυρώσει και να προωθήσει τη χρήση ναρκωτικών.

Η κυρία Touraine δήλωσε ότι η Γαλλία γίνετε η δέκατη χώρα στον κόσμο η οποία δημιουργεί ελεγχόμενους χώρους για χρήση ναρκωτικών, με την Ελβετία να πρωτοστατεί στην ιδέα, ήδη από το μακρινό 1986. Υπάρχουν σχέδια για να ανοίξουν δύο ακόμη – στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία και στο Μπορντό στα νοτιοδυτικά της χώρας.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στη μάχη ενάντια στην μάστιγα της εξάρτησης», δήλωσε η κυρία Touraine.

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα για τη δημιουργία τέτοιων χώρων είναι ότι δίνουν τη δυνατότητα στους τοξικομανείς – συχνά φτωχούς, περιθωριοποιημένους και άρρωστους ανθρώπους – να έρθουν σε επαφή με γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι μπορούν να τους βοηθήσουν.

Η χρήση υποκατάστατων ναρκωτικών σε ένα καθαρό περιβάλλον μειώνει επίσης τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τοξικομανείς από νοθευμένα σκληρά ναρκωτικά που αγοράζονται στο δρόμο και μολυσμένες σύριγγες.

Ο ειδικός χώρος στο Παρίσι βρίσκεται στο νοσοκομείο Lariboisiere και έχει ξεχωριστή είσοδο. Θα ανοίξει επίσημα τις πόρτες του για τους τοξικομανείς την Παρασκευή και αναμένονται περίπου 200 χρήστες εκεί καθημερινά. Οι τοξικομανείς θα πρέπει να εγγράφονται, αλλά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν το πραγματικό τους όνομα, ενώ δεν θα διώκονται από την αστυνομία για την επίσκεψή τους εκεί.

Το νοσοκομείο διαθέτει δώδεκα θαλάμους που προσφέρουν κάποια ιδιωτικότητα στους τοξικομανείς όταν κάνουν χρήση. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας υπολογίζεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Philippe Goujon, πολιτικός του κεντροδεξιού ρεμπουμπλικανικού κόμματος της Γαλλίας, είναι μεταξύ εκείνων που φοβούνται ότι η πρωτοβουλία αυτή θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για να σταματήσει το εμπόριο σκληρό ναρκωτικών.

«Προχωράμε από μια πολιτική μείωσης του κινδύνου, σε μια πολιτική που κάνει τη χρήση ναρκωτικών μια καθημερινή, νόμιμη συνήθεια. Το κράτος λέει “δεν μπορείτε να πάρετε ναρκωτικά, αλλά θα σας βοηθήσω να το κάνετε έτσι κι αλλιώς”», δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, από το 2011, περισσότεροι από το 10% των τοξικομανών της χώρας έχουν HIV / AIDS και πάνω από το 40% έχουν ηπατίτιδα C. Οι μολυσμένες βελόνες και το σεξ χωρίς προφυλάξεις είναι οι κύριοι τρόποι για τη μετάδοση αυτών των ιών.

Ειδικοί χώροι για χρήση ναρκωτικών υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ισπανίας, καθώς επίσης στον Καναδά και την Αυστραλία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/