Οι συνήθειες του Σ/Κ που μας χαλάνε τον ύπνο

images_0aaaaaa1aabbabasta.jpg

Όλοι θέλουμε να το ρίχνουμε λίγο έξω κάθε Παρασκευή βράδυ, όμως οι μελέτες δείχνουν ότι μερικές από τις αγαπημένες δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου θα μπορούσαν να καταστρέφουν τον ύπνο μας για όλη την επόμενη εβδομάδα.

Το Σαββατοκύριακο φαίνεται σαν πρώτης τάξης ευκαιρία να ξεκουραστούμε, όμως οι αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά τον κύκλο του ύπνου μας, με αποτέλεσμα περισσότερη δυσκολία να κοιμηθούμε μέσα στην εβδομάδα. Δείτε τι κάνουμε στο τέλος της εβδομάδας που μπορεί να μας κάνει να υποφέρουμε όλη την επόμενη.

Κοιμόμαστε πολύ
Υπάρχει πάρα πολύς ύπνος; Φαίνεται πως ναι. Σύμφωνα με ειδικούς του ύπνου από το Ινστιτούτο Katolinska της Σουηδίας, οι ακανόνιστες ώρες που πηγαίνουμε στο κρεβάτι, προκαλεί σύγχυση στον φυσικό κύκλο του ύπνου.

Το να κοιμόμαστε πολύ αργά, το να απολαμβάνουμε επί μακρόν μια σιέστα μέσα στην μέρα ή αργά το απόγευμα, σημαίνει ότι δεν θα έχουμε διάθεση για ύπνο το βράδυ και ότι θα νιώθουμε σαν να έχουμε πάθει jet-lag.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν πρέπει να κερδίσετε επιπλέον ύπνο το Σαββατοκύριακο, απλώς μην ξυπνάτε περισσότερο από μισή ώρα αργότερα γιατί υπάρχει περίπτωση να «χαλάσετε» τον κύκλο του ύπνου σας.

Πίνουμε πολύ αλκοόλ
Έχετε ξυπνήσει μέσα στη νύχτα ενώ νωρίτερα είχατε πιει μερικά κοκτέιλ παραπάνω; Σύμφωνα με την επιστήμη, πρόκειται για διαταραχή του ύπνου που οφείλεται στο αλκοόλ.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει το μοτίβο και την ποιότητα του ύπνου μας, καθώς και το επίπεδο εγρήγορσης στο οποίο βρισκόμαστε την επόμενη ημέρα. Μια μελέτη εντόπισε ότι το αλκοόλ, αν και μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθούμε, διακόπτει τον ύπνο REM αργότερα.

Η προφανής λύση είναι να πίνετε λιγότερο, αλλά αν πρόκειται να πιείτε ένα ποτηράκι παραπάνω δώστε στο σώμα σας λίγες ώρες για να μεταβολίσει το αλκοόλ προτού πέσετε για ύπνο.

Δεν ασκούμαστε
Οι άνθρωποι έχουν από καιρό αμφισβήτησαν τα οφέλη της άσκησης πριν από τον ύπνο, αλλά μελέτες δείχνουν ότι, αν δεν κινείστε μέσα στο Σαββατοκύριακο, μπορεί πραγματικά να διαταράξετε τον ύπνο σας.

Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο Appalachian στη Βόρεια Καρολίνα έδειξε ότι η πρωινή προπόνηση ειδικότερα είναι ιδανική για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας του ύπνου κάθε βράδυ, με όσους αθλούνται νωρίς να έχουν έως 75% πιο βαθύ ύπνο σε σχέση με εκείνους που ασκούνται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο πειρασμός να πάρετε… ρεπό από την άσκηση το Σαββατοκύριακο είναι μεγάλος, όμως το σώμα μας χρειάζεται τη διατήρηση του μοτίβου, συνεπώς προσπαθήστε να έχετε τουλάχιστον 10 λεπτά δραστηριότητας νωρίς το πρωί ακόμη και το weekend.

«Λιώνουμε» στην τηλεόραση
Σχεδόν όλοι έχουμε περάσει μια Κυριακή τεμπελιάζοντας μπροστά στην τηλεόραση, όμως αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που δυσκολευόμαστε μετά να κοιμηθούμε το βράδυ. Μία μελέτη έδειξε ότι όταν περιορίστηκε ο χρόνος που οι άνθρωποι έβλεπαν τηλεόραση, πήγαιναν πιο νωρίς στο κρεβάτι νωρίτερα και κοιμόταν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μην μένετε όλη την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση και φροντίστε να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να χαλαρώσει μακριά από το τεχνητό φως προτού πέσετε στο κρεβάτι.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/