Οι κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες βασικός παράγοντας κινδύνου για το υπέρβαρο και την παχυσαρκία

images_0aaaaaaa1aabbapoor.jpg

Τι είναι το πρόγραμμα EPHE

Το ΕΡΗΕ (EPODE for the Promotion of Health Equity – Η Μεθοδολογία EPODE για την Προώθηση της Ισότητας στον τομέα της Υγείας) είναι ένα τριετές Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποιείται σε δήμους της Ελλάδας (μέσω του προγράμματος πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ), του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ρουμανίας. Το πρόγραμμα αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο ως προς τη μείωση του χάσματος στον τομέα της υγείας σε μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού.

Τι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος

 Το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα παιδιά τους καταναλώνουν λιγότερο από ένα φρούτο την ημέρα. Αυτό όμως, τοποθετεί τα ελληνόπουλα στη 2η θέση μαζί με τη Βουλγαρία στην κατηγορία «Καθημερινή κατανάλωση φρούτων». Πρωτοπόρος στη λίστα αυτή είναι η Πορτογαλία όπου τα παιδιά φαίνεται να καταναλώνουν τουλάχιστον ένα φρούτο κάθε μέρα. Κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο, ωστόσο, αποτελεί ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία, η κατανάλωση φρούτων είναι συνήθως χαμηλότερη στις μη προνομιούχες οικογένειες.

 Το 50% των γονέων δήλωσε ότι ελέγχει τακτικά το χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά τους στον υπολογιστή. Το παιχνίδι όμως αλλάζει τρομακτικά αν αναφερθούμε συνολικά στην τηλεθέαση, αφού σχεδόν τα μισά από τα ελληνόπουλα φαίνεται ότι παρακολουθούν 2 ή περισσότερες ώρες τηλεόραση τις καθημερινές ενώ ο αντίστοιχος αριθμός εκτινάσσεται στο 90% τα Σαββατοκύριακα. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος παρακολούθησης τηλεόρασης είναι 17,5 ώρες την εβδομάδα στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που στην Ολλανδία είναι 14,5 και στο Βέλγιο 15,5 ώρες. Κι αν σας φαίνεται μικρή η διαφορά, μην ξεχνάτε ότι κάθε λεπτό καθιστικής ζωής παραπάνω είναι πιο επιβαρυντικό από ότι η παχυσαρκία αυτή κάθε αυτή.

 Ποιος είναι όμως ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στη διαμόρφωση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας; Φυσικά, οι συνήθεις των γονέων και το οικογενειακό περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα παιδιά των οικογενειών υψηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου φαίνεται ότι καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά ενώ αφιερώνουν λιγότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση σε σχέση με τα παιδιά οικογενειών χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου!

Δεδομένου ότι η ίδια η παχυσαρκία εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, θα πρέπει όλοι να μπαίνουν στο στόχαστρο για την αντιμετώπισή της και όχι μεμονωμένα η διατροφή ή η άσκηση.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται συχνά γκρίζα λόγω των οικονομικών συνθηκών της χώρας, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι παραπάνω παράγοντες στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρεμβάσεων με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Μην ξεχνάμε ότι κρατάμε την 1η θέση πανευρωπαϊκά στον τομέα αυτό, άρα η πρόληψη – αντιμετώπιση θα πρέπει να στοχεύει σε όλες τις οικογένειες και τα παιδιά ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr