Οικογενειακά γεύματα: Σύμμαχος στην υγεία των εφήβων

images_0aaaaaaa1aabfamily.jpg

«Τα παιδιά που τρώνε μαζί με την οικογένεια τους τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα είναι πιο προστατευμένα από το στρες, το κάπνισμα, την εμμονή με το αδυνάτισμα και τη βουλιμία κατά την εφηβική ηλικία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που τρώνε λιγότερο συχνά με την οικογένεια τους» υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Ο ισχυρισμός αυτός στηρίζεται σε δεδομένα της National Heart, Lung, and Blood Institute, μιας προοπτικής μελέτης από την Αμερική με χρόνο διάρκειας τουλάχιστον 10 χρόνια και αρχικό πληθυσμό μεγαλύτερο από 2,000 κορίτσια ηλικίας 9-10 ετών. Οι ερευνητές, συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι από τα παιδιά που τρώγανε σχεδόν καθημερινά με την οικογένεια τους, μόλις το 10% από αυτά κάπνιζε στα 15-16 έτη τους, ενώ από τα παιδιά που δεν έκαναν κανένα οικογενειακό γεύμα το αντίστοιχο ποσοστό ήτανε 13,5%.

Κάτι αντίστοιχο παρατηρήθηκε και για το στρες, την εμμονή με αδυνάτισμα και τη βουλιμία με τα παιδιά που τρώγανε πιο συχνά με την οικογένεια τους να είναι πιο προστατευμένα και ως προς αυτές τις συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προστατευτική δράση των οικογενειακών γευμάτων οφείλεται περισσότερο σε αυτό που τα οικογενειακά γεύματα συνεπάγονται όπως είναι η ενθάρρυνση δεξιότητων για την αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων και η αυξημένη οικογενειακή συνοχή.

Έτσι, η παρούσα έρευνα υποδεικνύει ότι αρκετές από τις συμπεριφορές που είναι αρνητικές για την εφηβική υγεία όπως το κάπνισμα, το στρες, η εμμονή με το αδυνάτισμα και η βουλιμία, επηρεάζονται από τη συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων κατά την παιδική ηλικία. Συνεπώς, τα οικογενειακά γεύματα θα πρέπει να επιδιώκονται όταν ακόμα τα παιδιά είναι μικρά, καθώς μια τέτοια συμπεριφορά θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη στην μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr