Μιλώντας στα παιδιά για την οικονομική κρίση

images_0aaaaaa1aabbakisi.jpg

Μπορούμε να συζητήσουμε κάτι τόσο σοβαρό με ένα παιδί; Μέσα σε κάθε σπίτι οι οικονομικές υποχρεώσεις που απασχολούν τους γονείς, το άγχος και η ανησυχία για το πώς θα ανταπεξέλθουν καθώς και ένας βομβαρδισμός πληροφοριών από την τηλεόραση, είναι πια κομμάτι της καθημερινότητας ενός παιδιού, στου οποίου τα μάτια όλη αυτή η κατάσταση διογκώνεται και παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Ένα παιδί έχει, βεβαίως, διαφορετική αντίληψη από έναν μεγάλο. Παρόλα αυτά, οφείλουμε με απλά λόγια να του εξηγήσουμε την αλήθεια, χωρίς να το «κοροϊδέψουμε» ότι «όλα είναι καλά», με τέτοιο τρόπο ώστε να μην το τρομάξουμε και να του δημιουργήσουμε υπέρμετρο άγχος.

Αυτό που προέχει να καταλάβει, λοιπόν, είναι πως αυτό που βιώνει η οικογένεια είναι κάτι που το βιώνουν όλες οι οικογένειες (όπως οι φίλοι του, οι γείτονες και οι συγγενείς) και πως είναι μία κατάσταση στην οποία όλοι μας καλούμαστε να προσαρμοστούμε έως ότου περάσει, διότι δεν είναι κάτι μόνιμο. Του εξηγούμε πως δεν έχουμε κάνει κάτι λάθος εμείς και συγκεκριμένα το δικό μας σπίτι δυσκολεύεται μόνο, έτσι ώστε να μην του προκληθεί αίσθημα επιθετικότητας απέναντί μας.

Είναι, επίσης, σημαντικό να του δείξουμε πως ο στόχος σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση είναι να διδαχθούμε όλοι πώς πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα σε ανάγκες και όχι σε περιττά πράγματα. Στα πλαίσια αυτά, εξηγούμε πως σίγουρα δεν θα στερείται το καινούργιο του παιχνίδι συνεχώς, αλλά θα μάθει να μην παίρνει ευχαρίστηση μόνο από την απόκτηση πολλών αγαθών που τις περισσότερες φορές απλά δεν τα χρειάζεται. Του υπενθυμίζουμε πως μπορεί να αντικαταστήσει τα καινούργια παιχνίδια, μέσα από τη δημιουργία, φτιάχνοντας δηλαδή δικά του, παίζοντας με όλη την οικογένεια ομαδικά παιχνίδια, πηγαίνοντας βόλτες στο πάρκο ή στην παιδική χαρά. Κι έτσι, με τον τρόπο αυτό καταφέρνουμε να μάθουμε στο παιδί μας πως τα πολυτιμότερα πράγματα δεν κοστίζουν καθόλου…

Πηγή : http://www.nutrimed.gr