Μία εβδομάδα κάμπινγκ ρυθμίζει ξανά το βιολογικό μας ρολόι

images_0aaaaaaa2camp.jpg

Μπορεί μια εβδομάδα σε μία σκηνή, κάτω από τα αστέρια, να ρυθμίσει σωστά το βιολογικό μας ρολόι που ορίζει τις συνήθειες του ύπνου; «Ναι» είναι η απάντηση που δίνει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο σύγχρονος τρόπος ζωής διαταράσσει τον ύπνο, εξαιτίας της έκθεσης στο τεχνητό φως και της μειωμένης πρόσβασης στο φως του ήλιου.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οκτώ εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα πέρασαν αρκετό χρόνο στο ύπαιθρο και τα βιολογικά τους ρολόγια ακολούθησαν τους ρυθμούς της ανατολής και της δύσης του ηλίου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της ορμόνης μελατονίνης (πρόκειται για μια ορμόνη τα επίπεδα της οποίας μειώνονται στη διάρκεια της νύχτας, μέχρι την ώρα που ξυπνάμε και αυξάνονται πριν πάμε για ύπνο) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στο τεχνητό φως οδηγεί στη δίωρη καθυστέρηση του βιολογικού ρολογιού.

Οι συμμετέχοντες στη έρευνα κοιμόντουσαν μετά τα μεσάνυχτα και ξυπνούσαν στις 08:00 το πρωί.

Ωστόσο, τα επίπεδα της μελατονίνης τους παρέμεναν υψηλά για πολύ ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα, απόδειξη ότι το βιολογικό ρολόι είχε απορυθμιστεί.

Στη συνέχεια οι ερευνητές πήγαν τους συμμετέχοντες σε κάμπινγκ για μία εβδομάδα στο Κολοράντο. Απαγόρευσαν, μάλιστα, τους φακούς και τις ηλεκτρονικές συσκευές και το μόνο φως που επιτρεπόταν στη διάρκεια της νύχτας ήταν εκείνο της φωτιάς.

Ως αποτέλεσμα, οι συνήθειες του ύπνου των συμμετεχόντων στην έρευνα ακολούθησαν τους ρυθμούς της ανατολής και της δύσης του ηλίου. Αυτό που άλλαξε ήταν το ποιες και όχι το πόσες ώρες κοιμόντουσαν οι συμμετέχοντες.

Η αλλαγή ήταν εντυπωσιακή για αυτούς που συνηθίζαν να κοιμούνται αργά το βράδυ. Αυτό που εξέπληξε την επιστημονική ομάδα ήταν η ποσότητα ηλιακού φωτός που λάμβαναν οι εθελοντές στη διάρκεια του κάμπινγκ (περίπου 400% περισσότερο από ότι συνήθως).

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Κένεθ Ράιτ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δήλωσε ότι η έρευνα αποτελεί το πρώτο βήμα, καθώς υπάρχουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα (σχετικά με το εάν τα ευρήματα αλλάζουν για λαούς που εκτίθενται περισσότερο στο φυσικό φως).

Και για όσους δεν μπορούν να πηγαίνουν συχνά σε κάμπινγκ, ο καθηγητής προτείνει κάποιες μικρές αλλαγές: «Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια βόλτα. Τη νύχτα μειώστε τα τεχνητά φώτα στο σπίτι, κλείστε τους υπολογιστές και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Είμαστε ευαίσθητοι ακόμη και στον χαμηλό φωτισμό, ακόμα και στο φως των κινητών τηλεφώνων τις απογευματινές ώρες συμβάλλουν στην απορρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού, κάνοντάς μας να κοιμόμαστε αργότερα».

Πηγή : http://www.nutrimed.gr