Μήπως σας λείπει ύπνος; Κάντε το τεστ με το κουτάλι!

images_0aaaa1aabbabspoon.jpg

Αισθάνεστε συχνά να… κουτουλάτε από τον ύπνο στη δουλειά ή στο μετρό, αλλά δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ όταν πέφτετε στο κρεβάτι; Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι και υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να σας λείπει ύπνος. Υπάρχει όμως ένα εύκολο τεστ που θα σας πει πόσο κουρασμένοι είσαι πραγματικά.

Σύμφωνα τα στοιχεία, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες υποφέρει από κακή ποιότητα ύπνου εξαιτίας άγχους, χρήσης tablet και smartphone και εργασίας στο σπίτι ως επί το πλείστον και η κακή διάθεση που αισθανόμαστε μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά ίσως είναι το λιγότερο για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχούμε.

Η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στη σωματική μας υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών ιατρικών παθήσεων, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Όμως πώς μπορείτε να γνωρίζετε εάν κοιμάστε αρκετά τελικά; Τα μόνα που χρειάζεστε για να το διαπιστώσετε είναι ένα κουτάλι και ένας μεταλλικός δίσκος. Το τεστ βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και αναπτύχθηκε από τον Nathaniel Kleitman, έναν καθηγητή από το πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Για να κάνετε το τεστ, θα πρέπει να ξαπλώσετε σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο νωρίς το απόγευμα, κρατώντας ένα κουτάλι, με το χέρι απλωμένο πάνω από την άκρη του κρεβατιού. Ακριβώς από κάτω, στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι σας, τοποθετείτε τον μεταλλικό δίσκο και κοιτάζετε τι ώρα είναι. Στη συνέχεια, κλείνετε τα μάτια σας. Το ερώτημα είναι: σας παίρνει ο ύπνος και αν ναι, πόσο σύντομα αφότου ξαπλώσετε;

Όταν τελικά αποκοιμηθείτε, το κουτάλι θα φύγει από το χέρι σας και θα πέσει πάνω στον δίσκο προκαλώντας ένα δυνατό κρότο που θα σας ξυπνήσει. Θα πρέπει να ελέγξετε αμέσως την ώρα για να δείτε πόσος χρόνος χρειάστηκε για να κοιμηθείτε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Kleitman, αν σας παίρνει ο ύπνος μέσα σε πέντε λεπτά μάλλον στερείστε σοβαρά τον ύπνο, ενώ αν χρειάζεστε δέκα λεπτά μάλλον δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε καλά το βράδυ. Αν μετά από δεκαπέντε λεπτά είστε ακόμη ξύπνιοι, δεν έχετε κανένα πρόβλημα με τον ύπνο σας.

Σε περίπτωση που το κουτάλι «αστοχήσει» και δεν πετύχει τον δίσκο, μπορείτε να βάλετε το ξυπνητήρι να χτυπήσει στα δεκαπέντε λεπτά και να δείτε αν σας παίρνει ο ύπνος προτού χτυπήσει.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/