«Λάθη» στη μελέτη που αθώωνε τα κορεσμένα λίπη

images_0aaaaaaa3kore.jpg

Οι ερευνητές που υπέγραφαν την πρόσφατη μελέτη που αθώωνε τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τη δημοσίευσή τους για να διορθώσουν μια σειρά από λάθη. Επιμένουν όμως ότι το συμπέρασμά τους ευσταθεί, παρά τις πιέσεις που δέχονται για ανάκληση της έρευνας.

Στις 18 Μαρτίου το vima.gr ανέφερε σε άρθρο του ότι, σύμφωνα με με

λέτη στο Annals of Internal Medicine, δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η έρευνα ήταν μια «μετα-ανάλυση» που επανεξέτασε 72 προηγούμενες μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία.

Λάθος εκτίμηση προηγούμενων ευρημάτων

Οι ερευνητές παραδέχονται τώρα ότι εκτίμησαν λανθασμένα τα ευρήματα μιας μελέτης για τα ω-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων. Στην αρχική της μορφή, η επίμαχη δημοσίευση ανέφερε ότι η κατανάλωση ω-3 δεν δείχνει να μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Στη νέα βερσιόν, κάνει λόγο για σημαντική μείωση του κινδύνου.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, άλλοι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μετα-ανάλυση δεν έλαβε υπόψη δύο σημαντικές μελέτες για τα ω-6 λιπαρά οξέα, μια άλλη ομάδα ακόρεστων λιπαρών.

Επιπλέον, η μελέτη δεν έλαβε υπόψη ότι ορισμένα άτομα που αποφεύγουν τα κορεσμένα λίπη αντικαθιστούν αυτά τα λίπη με υδατάνθρακες αντί με ακόρεστα λίπη, κάτι που έχει βρεθεί να μην μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η ερευνητική ομάδα «προκάλεσε τεράστια ζημιά» θεωρεί ο Ουόλτερ Ουίλετ, πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. «Πιστεύω πως θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάκλησης της μελέτης με ανάλογη προβολή στα ΜΜΕ» λέει.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr