Κόρη στην εφηβεία: 10 συζητήσεις που πρέπει να κάνετε

images_0aaaaaa1aabbadaughter.jpg

Η περίοδος της εφηβείας μπορεί να είναι μία διαρκής μάχη. Η συγγραφέας και σκιτσογράφος Kaz Cooke, ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αυστραλία για τα γυναικεία θέματα με τα οποία ασχολείται, αποκαλύπτει τις σημαντικότερες πληροφορίες που πρέπει να μεταφέρετε στην κόρη σας για να επιβιώσετε και οι δύο.

Η αλήθεια για τα σπυράκια
Πείτε στην κόρη σας ότι τα σπυράκια ή τα μαύρα στίγματα δεν προκαλούνται επειδή τρώει λιπαρές τροφές, δεν κάνει απολέπιση, δεν πλένει αρκετά συχνά το πρόσωπό της, δεν πίνει αρκετό νερό, έχει μικρόβια στο δέρμα, τρώει σοκολάτες ή έχει κακό κάρμα.

Τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα προκαλούνται από φραγμένους πόρους λόγω σμήγματος, το οποίο παράγεται περισσότερο κατά την διάρκεια της εφηβεία, λόγω συγκεκριμένων ορμονικών διαταραχών. Το σμήγμα μπλοκάρει τους πόρους εσωτερικά και στην συνέχεια βακτήρια ή μόλυνση προκαλούν τα σπυράκια.

Οι καλές κρέμες για τα σπυράκια χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να δράσουν, γιατί σταματούν τη δημιουργία νέων, γι’αυτό πείτε της να έχει υπομονή. Ένας δερματολόγος θα σας καθοδηγήσει στα κατάλληλα καλλυντικά.

Οι αλλαγές στο σώμα είναι φυσιολογικές
Μην πείτε ποτέ στην κόρη σας «παχαίνεις», «με ανησυχεί που ανέβηκες ένα νούμερ» ή «δεν σου κάνουν πια αυτά τα τζιν». Είναι φυσιολογικό να μεγαλώνει και να «ανεβαίνει» νούμερα στα ρούχα κατά την διάρκεια της εφηβείας. Ο σκελετός της στη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί.

Να της λέτε πάντα ότι τα ρούχα αυτά είναι μικρά ή στενά –μην την κάνετε να νιώθει ότι εκείνη είναι πολύ μεγαλόσωμη. Αν θέλετε να μιλήσετε γενικά για σώματα κάντε το στο πλαίσιο της υγείας και του τι μπορεί να κάνει με το σώμα της (π.χ. να τρέξει, να αθληθεί, να χορέψει, να ανέβει σκάλες χωρίς να λαχανιάσει). Πείτε της ότι τα μεγέθη συχνά διαφέρουν από μάρκα σε μάρκα. Αν είστε γυναίκα, εξηγήστε της ότι στην γκαρνταρόμπα σας έχετε διαφορετικά μεγέθη σε διάφορα ρούχα, όμως όλα σας κάνουν.

Μιλήστε με την κόρη σας για πράγματα που μπορεί να πει σε κάποιον που θα σχολιάσει το σώμα της, σε κάποιον που θα είναι κακός ή θα την προσβάλει. Τέτοιες απαντήσεις μπορεί να είναι: «Φύγε. Με ενοχλείς», «εμένα μου φαίνεται μια χαρά το σώμα μου», «κοίτα πρώτα το δικό σου σώμα», «αν αλλάξω το σώμα μου θα αλλάξεις το μυαλό σου;».

Τα μικρότερα αδέρφια ή ενοχλητικοί συμμαθητές μπορεί να χρησιμοποιήσουν σκληρές λέξεις, όπως «χοντρή», για να τραβήξουν την προσοχή στο στήθος της κόρης σας που μεγαλώνει. Πολλά κορίτσια οδηγούνται στις διατροφικές διαταραχές λόγω κάποιου τέτοιο σχολίου.

Το αλκοόλ δεν είναι παιχνίδι
Νέες έρευνες δείχνουν ότι κορίτσια που καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ πριν τα 18, με την έγκριση των γονιών τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εθισμό. Εξηγήστε, λοιπόν, στην κόρη σας ότι το αλκοόλ έχει μεγαλύτερη επίδραση στον εγκέφαλο των εφήβων επειδή ακόμα εξελίσσεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμα δεν είναι αρκετά έξυπνη, αλλά ότι αν θέλει να δημιουργήσει έναν άρτιο εγκέφαλο καλά θα κάνει να τον προστατεύσει από τοξικές ουσίες. Άλλωστε, το να μεθύσει και να χάσει τον έλεγχο μόνο σε ντροπιαστικές καταστάσεις μπορεί να την οδηγήσει.

Πολλά κορίτσια αναφέρουν ότι μετανιώνουν για την πρώτη τους σεξουαλική επαφή, στην οποία προχώρησαν επειδή ήταν μεθυσμένες και εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να γίνει μία φρικτή εμπειρία την οποία ούτε μπορούν να θυμηθούν εντελώς αλλά ούτε και θέλουν. Προσπαθήστε, λοιπόν, να είστε εσείς που θα παίρνετε την κόρη σας από τα πάρτι, για να μπορείτε να ελέγχετε την κατάστασή της.

Μιλήστε ανοιχτά για τα οικογενειακά προβλήματα
Αν η οικογένειά σας χωρίζει μπορεί να διανύετε μία ανάστατη περίοδο και να αμελείτε να ασχοληθείτε με όλα αυτά που συμβαίνουν στο μυαλό της κόρης σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να την προστατεύσετε από αυτή την κατάσταση είναι να επισκεφθείτε κάποιον παιδοψυχολόγο και να δεχθείτε τις σωστές συμβουλές για το πώς να μιλήσετε στο παιδί σας.

Μπορεί να πει «όχι» στο σεξ
Ξεκινήστε μια κουβέντα με την κόρη σας που θα σας δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψετε αν έχει προχωρήσει περισσότερο από όσο θα ήθελε σε κάποια σεξουαλική πράξη. Διαβεβαιώστε την ότι μπορεί πάντα να «γυρίσει πίσω». Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πει και να κάνει για να νιώσει καλύτερα για ό,τι έγινε. Κάντε την να καταλάβει ότι ακόμα μπορεί να πει «όχι» σε οτιδήποτε δεν θέλει, ακόμα κι αν είχε πει «ναι» στο παρελθόν ή αν είχε υποστεί πίεση για κάτι.

Να έχετε στο μυαλό σας ότι αν η κόρη σας τα έχει με ένα μεγαλύτερο αγόρι, όσο μεγαλύτερο είναι τόσο πιθανότερο είναι να θέλει να κάνει σεξ, να έχει κάνει σεξ ή ακόμα και να έχει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Από την άλλη, δεν θέλετε να είστε υπερβολική ή να κάνετε την κόρη σας να σας κρύβει πράγματα για να τον προστατεύει.

Οι τρίχες στο σώμα είναι φυσιολογικές
Παρόλο που η κόρη σας θα ακούει διαρκώς ότι πρέπει να αφαιρεί όλες τις τρίχες από οποιοδήποτε σημείο στο σώμα της, μπορείτε να την βοηθήσετε να αντιμετωπίσει αυτή την πίεση. Εξηγήστε της ότι όλη αυτή η μανία ξεκινά από τις εταιρίες που θέλουν να πουλήσουν καλλυντικά αποτρίχωσης. Πείτε της ότι παρόλο που το συζητάνε, μόνο λίγα κορίτσια και γυναίκες πράγματι αφαιρούν όλες τις τρίχες από το εφηβαίο τους. Κάποια προβλήματα που μπορεί να έχει αν το κάνει είναι: Υπερβολικός πόνος από το κερί, κοψίματα από το ξυράφι, εξανθήματα ή άλλα δερματικά προβλήματα, φαγούρα και ενόχληση όταν οι τρίχες θα ξαναβγαίνουν, τρίχες που μπορεί να γυρίσουν προς τα μέσα και να δημιουργήσουν σπυράκια. Επίσης, πρόκειται για ένα πολυέξοδο «χόμπι», ενώ η εικόνα ενός άτριχου εφηβαίου θα την κάνει να δείχνει ακόμα πιο μικρή από όσο είναι.

Η βοήθεια στους άλλους θα βοηθήσει και την ίδια
Ένα από τα σπουδαία χαρακτηριστικά των έφηβων κοριτσιών είναι ότι συχνά είναι πρόθυμα να βοηθούν είτε στο σπίτι είτε τους μεγαλύτερους, ή ακόμα και εθελοντικά σε οργανισμούς και ιδρύματα. Βοηθήστε την να βρει την εθελοντική ομάδα που την ενδιαφέρει αν εκφράσει τέτοια επιθυμία. Θα έχετε έναν ακόμα λόγο να την θαυμάζετε και να της το δείχνετε –κάτι που θα αρέσει και στην ίδια.

Στη ζωή δεν έρχονται πάντα όλα όπως τα θέλουμε
Επιβεβαιώστε ότι τόσο εσείς όσο και η κόρη σας γνωρίζετε την σημασία του να έχετε πάντα εναλλακτικά σχέδια, όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλετε. Αν, για παράδειγμα, δεν περάσει στις εξετάσεις ή δεν μπει στην ομάδα βόλεϊ, βοηθήστε την με εναλλακτικές προτάσεις που θα της δείξουν πως η ζωή είναι μία σειρά επιλογών που κάνουμε και όχι ένας αγώνας που ή χάνεις ή κερδίζεις. Στην ζωή υπάρχουν πάντα επιλογές και αλλαγές.

Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι να παραμένει ασφαλής
Όταν μιλάτε στην κόρη σας για ασφάλεια –στον υπολογιστή, στον δρόμο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή όταν βγαίνει έξω, σε πάρτυ ή σε κλαμπ- κάντε το έτσι ώστε να την επιβραβεύετε που είναι τόσο έξυπνη ώστε να αποφεύγει πιθανούς κινδύνους και προβλήματα. Μην της δίνετε απλά «κανόνες». Δώστε τις συγκεκριμένα παραδείγματα ως προς τι μπορεί να απαντήσει ή να κάνει σε πραγματικές καταστάσεις.

Μερικές φορές τα κορίτσια, προκειμένου να αποφύγουν να ντροπιαστούν, βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Προσφερθείτε, για να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση, να δημιουργήσετε μεταξύ σας έναν κώδικα επικοινωνίας. Για παράδειγμα, κάθε φορά που θα βρίσκεται σε ένα μέρος από το οποίο θέλει να φύγει αλλά ντρέπεται να σας το πει για να μην την ακούσουν, μπορεί να σας τηλεφωνεί και να σας λέει «θα αργήσω, μην ανησυχήσεις». Αυτό θα είναι το σινιάλο για να πηγαίνετε εκεί και να την παίρνετε (κι ας βγείτε στην παρέα της η κακιά μάνα –τι πειράζει;).

Διαχείριση χρημάτων
Μιλήστε της για τα διαφημιστικά κόλπα που χρησιμοποιούν εταιρίες και καταστήματα για να δίνουν την εντύπωση ότι πωλούν κάτι σε προσφορά ή που δημιουργούν επίπλαστες ανάγκες. Όταν θα έχει μεγαλώσει αρκετά δείξτε της τον προϋπολογισμό του σπιτιού, πόσο έξοδα και πόσο έσοδα έχετε, για να καταλάβει καλύτερα γιατί της γκρινιάζετε να κάνει οικονομία.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr