Ισότητα και στο… αλκοόλ

images_0aaaa1aabbabalco.jpg

Οι γυναίκες πίνουν πλέον τόσο πολύ ώστε να έχουν σχεδόν τόσο μεγάλο πρόβλημα με την κατανάλωση αλκοόλ όσο και οι άνδρες, σύμφωνα με συστηματική ανασκόπηση προηγούμενων μελετών από όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν μεταξύ 1891 και 1910, οι άνδρες είχαν περίπου τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ. Όμως οι άνδρες που γεννήθηκαν μεταξύ του 1991 και του 2000 είχαν μόνο 1,2 περισσότερες πιθανότητες από τις συνομήλικες γυναίκες να έχουν πρόβλημα με το ποτό.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το χάσμα των δύο φύλων σε αυτόν τον τομέα είχε μειωθεί τον τελευταίο αιώνα, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που γεννήθηκαν από το 1966 και μετά.

Γράφοντας στην επιθεώρηση BMJ Open, οι ερευνητές ανέφεραν: «Η κατανάλωση αλκοόλ και οι διαταραχές που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ θεωρούνται ιστορικά θεωρείται ως ανδρικό φαινόμενο. Η παρούσα μελέτη θέτει την υπόθεση αυτή υπό αμφισβήτηση και υποστηρίζει ότι ειδικότερα οι νέες γυναίκες θα πρέπει να είναι ο στόχος των συντονισμένων προσπαθειών για τη μείωση των επιπτώσεων της χρήσης ουσιών».

«Οι ουσιαστικές αλλαγές που έγιναν με την πάροδο του χρόνου στην κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με τα φύλα, απαιτεί την επανεξέταση των αποτελεσματικών πολιτικών για τη δημόσια υγεία και τη στρατηγική παρέμβαση για τη μείωση του κοινωνικού κόστους που επιφέρει η χρήση ουσιών».

Οι ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ οδήγησαν σε περίπου πέντε εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο το 2010 και εκτιμάται ότι ήταν υπεύθυνες για συνολικά περισσότερα από 161 εκατομμύρια χαμένα χρόνια ζωής.

Οι ερευνητές εντόπισαν τις διαφορές μεταξύ των ποσοτήτων που καταναλώνονται από τις γυναίκες και τους άνδρες, το επίπεδο της προβληματικής κατανάλωσης αλκοόλ και τα ποσοστά των ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν και διαπίστωσαν ότι όλα είχαν μειωθεί κατά τον τελευταίο αιώνα, με σημαντικό σημείο αλλαγής τη δεκαετία του 1960.

Η μελέτη επεσήμανε επίσης ότι οι νεότεροι άνθρωποι για τους οποίους είχαν στοιχεία ήταν μόλις 15 ετών. «Δεδομένου ότι αυτό ηλικιακό γκρουπ βρίσκεται σχετικά νωρίς στην πορεία του στην κατανάλωση αλκοόλ, τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της περαιτέρω παρακολούθησης ομάδων νεαρών αγοριών και κοριτσιών καθώς μεγαλώνουν», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/