Θόρυβος και ρύπανση μας ανεβάζουν την πίεση

images_0aaaa1aabbabnoise.jpg

Η ζωή στις περιοχές των πόλεων που είναι περισσότερο επιβαρυμένες από την ατμοσφαιρική ρύπανση, φαίνεται να έχουν παρόμοια επίδραση στην αρτηριακή πίεση με το να είναι κάποιος υπέρβαρος, σύμφωνα με την μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για τις επιπτώσεις των εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων στην ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα ευρήματά τους έδειξαν ότι τα σημερινά όρια για την ατμοσφαιρική ρύπανση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι αρκετά αυστηρά για να προστατεύσουν επαρκώς την υγεία μας.

Η νέα μελέτη διερεύνησε τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου από την κυκλοφορία σε 41.000 ανθρώπους από πέντε διαφορετικές χώρες, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Δανία, για διάστημα έως και εννέα χρόνια.

Όταν άρχισε η έρευνα, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά περισσότεροι από 6.200 ανέφεραν ότι είχαν αρχίσει να εμφανίζουν ή και να παίρνουν φάρμακα για να τη μειώσουν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ζούσαν στις πιο επιβαρυμένες από ατμοσφαιρικούς ρύπους περιοχές της πόλης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με συμμετέχοντες που ζούσαν σε λιγότερο μολυσμένες αστικές περιοχές και δήλωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν παρόμοιος όπως σε κάποιον που έχει κανονικό δείκτη μάζας σώματος και γίνεται υπέρβαρος.

Ο θόρυβος από την κυκλοφορία ήταν επίσης ένας παράγοντας: οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές όπου το μέσο επίπεδο θορύβου κατά τη νύχτα ήταν 50 ντεσιμπέλ – περίπου στο ίδιο επίπεδο με μια συνομιλία στο σπίτι – είχε 6% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με εκείνους που το μέσο επίπεδο θορύβου ήταν 40 ντεσιμπέλ.

Η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Barbara Hoffmann του πανεπιστημίου Heinrich-Heine στο Ντίσελντορφ, δήλωσε: «Το γεγονός ότι ουσιαστικά όλοι είμαστε εκτεθειμένοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο σύνολο της ζωής μας, οδηγεί σε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων υπέρτασης, δημιουργώντας ένα μεγάλο βάρος στον άνθρωπο και την κοινωνία.

«Μια πολύ σημαντική πτυχή της έρευνας είναι ότι αυτές οι επιπτώσεις είναι εμφανείς σε ανθρώπους που ζουν πολύ κάτω από τα σημερινά ευρωπαϊκά όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτό σημαίνει ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν προστατεύει τον ευρωπαϊκό πληθυσμό επαρκώς από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Οι ερευνητές είπαν ότι ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι ο θόρυβος της κυκλοφορίας και η ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται ανεξάρτητα με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Πρόσθεσαν επίσης ότι είναι πιθανό να επηρεάζεται το σώμα μας με διάφορους τρόπους: Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας φλεγμονές, συσσώρευση βλαβερών μορίων στο σώμα και διαταραχή του νευρικού συστήματος. Ο θόρυβος πιστεύεται ότι επηρεάζει το νευρικό και το ορμονικό σύστημα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/