Η σημειολογία του παλτό

images_0aaaaaaa1acoat.jpg

Οι γυναίκες έχουμε την τάση να περνάμε ατέλειωτες ώρες αναζητώντας το τέλειο βραδινό, που θα μας «συνοδεύσει» σε μία σημαντική έξοδο. Ομως, κανείς δεν θα μας ανταμείψει για την άσκοπη αυτή ταλαιπωρία. Διότι όσο πιο εντυπωσιακό και glamorous είναι το κομμάτι που μας έχει συναρπάσει, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να πέσει στην αντίληψη των υπολοίπων -το φόρεμα του ρεβεγιόν σπάνια θα έχει δεύτερη ευκαιρία να φορεθεί, ενώ το jumpsuit σε neon αποχρώσεις, που υπήρξε το κερασάκι στη τούρτα της καλοκαιρινής μας γκαρνταρόμπας, δεν βρίσκει «εφαρμογή» στην πεζή καθημερινότητα του γραφείου.

Με άλλα λόγια, η λυδία λίθος του στυλ είναι το παλτό. Μέσο προσωπικής έκφρασης και, ταυτόχρονα, εργαλείο δουλειάς, το πανωφόρι μαρτυρά για εμάς όσα κρύβουν οι ερμητικά κλειστές πόρτες της ντουλάπας και του μυαλού μας. Αυτά έλαβε υπόψη της και η Τζες Κάρτνερ-Μόρλεϊ, συντάκτρια του έγκριτου Guardian, και συνέταξε ένα «παλτοσκόπιο», βασισμένο, φυσικά, στις τάσεις του χειμώνα.

Duffel coat (μοντγκόμερι)
Το μοντγκόμερι -ο Πίτερ Παν των παλτό, σύμφωνα με την Τζες Κάρτνερ-Μόρλεϊ- είναι το αγαπημένο πανωφόρι αντρών και γυναικών που δεν θέλουν να ενηλικιωθούν. Ιδανικό για ανθρώπους που φιλοδοξούν να κάνουν καριέρα σε indie μπάντα, είναι, ωστόσο, προς αποφυγή για επίδοξα στελέχη επιχειρήσεων. Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι το ταπεινό και δοκιμασμένο μοντγκόμερι -που ήταν στο παρελθόν μέρος της στολής των αξιωματικών του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού- μπορεί να γίνει δεκτό οπουδήποτε αν έχει δεχτεί πρώτα τις «περιποιήσεις» κάποιου σχεδιαστή μόδας, όπως, για παράδειγμα, το duffel coat της Max Mara στην φωτογραφία.

Καμπαρντίνα
Συνώνυμη του βρετανικού τρόπου ζωής, η καμπαρντίνα αποτελεί πλέον ένδειξη επαγγελματικής επιτυχίας και δραστήριου lifestyle -είναι η αγαπημένη στολή των frequent flyers σε κάθε πολυσύχναστο, διεθνές αεροδρόμιο. Επιπλέον, μαρτυρά αυτοπεποίθηση και στυλ «σφυρηλατημένο» σε αίθουσες συσκέψεων και φουαγιέ πεντάστερων ξενοδοχείων. Η καμπαρντίνα του οίκου Ferragamo στην φωτογραφία αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της αναγέννησης του τόσου κλασικού αυτού ενδύματος και της μεταμόρφωσής του σε status symbol.

Μπουφάν
Κατάλληλα για ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφορά, για ποδηλάτες και για εκείνους που χρειάζονται ευρύχωρες τσέπες, τα μπουφάν αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς σε κάθε γκαρνταρόμπα και κυκλοφορούν σε ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων, υλικών και τιμών. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όμως -το μπουφάν Acquascutum στην φωτογραφία είναι μία από αυτές-, η κομψότητά τους είναι αντιστρόφως ανάλογη με την πρακτική τους αξία.

Παρκά
Για τις γυναίκες που επιθυμούν να εμφυσήσουν λίγο glamour στην street style γκαρνταρόμπα τους, ένα επώνυμο παρκά με μερικές «έξυπνες» λεπτομέρειες είναι η σωστή επιλογή. Φορεμένο μάλιστα με ψηλά τακούνια, αποτελεί ιδανική λύση για τις βραδινές εξόδους, εφόσον επιθυμούμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι ρίξαμε κάτι επάνω μας και βγήκαμε. Το παρκά της Mulberry στη φωτογραφία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Κάπα
Οι κάπες, όπως και τα παλτό με δερμάτινα μανίκια, μαρτυρούν γυναίκες με τυφλή αφοσίωση στα κελεύσματα της μόδας. Αν κρίνετε απαραίτητη την απόκτηση ενός από τα ως άνω ενδύματα, αποφύγετε τις οικονομικές βερσιόν τους. Οπως όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ που συνιστούν «δήλωση στυλ», έτσι και οι φετινές κάπες – και τα παλτό με δερμάτινα μανίκια- δεν κρύβουν την «ταπεινή» καταγωγή τους. Επενδύστε λοιπόν σε μια κάπα Daks, όπως αυτή της φωτογραφίας.

Παλτό σε αντρική γραμμή
Ευρύχωρα και αυστηρά, τα αντρικού στυλ παλτό μπορούν να ερμηνευτούν ως σύμβολα εξουσίας και εμπιστοσύνης στον εαυτό μας ή ως σημάδια αδιαφορίας και ανασφάλειας. Η θετική ή αρνητική εντύπωση κρίνονται, φυσικά, στην επιλογή του παλτό -το κόψιμο και η ποιότητα του υφάσματος είναι καθοριστικά- και στην προσωπικότητα της γυναίκας που το φοράει. Το παλτό της Stella McCartney στην φωτογραφία εκφράζει την συγκεριμένη τάση με τον καλύτερο τρόπο.

Χρωματιστά παλτό
Πλημμύρισαν τις πασαρέλες, υιοθετήθηκαν από την style icon Κέιτ Μίντλετον, κυκλοφορούν σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου και έχουν ημερομηνία λήξης. Αν, εντούτοις, επιμένετε να αποκτήσετε ένα, η γνώμη τής ειδικού είναι: Τα κόκκινα, πράσινα και μπλε είναι κατάλληλα και για ενήλικες, τα πορτοκαλί και τα κίτρινα απευθύνονται σε style bloggers και δημιουργικούς τύπους εν γένει, τα ροζ ανήκουν στην επικράτεια των κάτω των 14. Το κόκκινο Burberry της φωτογραφίας αποτελεί ασφαλή επιλογή.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr