Η πρώιμη έκθεση στους ξηρούς καρπούς προλαμβάνει την παιδική αλλεργία

images_0aaaaaaa1aabbxiroi.jpg

Λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αλλεργία στους ξηρούς καρπούς έχουν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν τους είχαν αποκλείσει από τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Παίδων «Dana-Faber» της Βοστόνης, με επικεφαλής την Δρ Λίντσαϊ Φρέιζερ, μελέτησαν τη γενικότερη υγεία αλλά και τη διατροφή περισσοτέρων από 8.000 παιδιών και των μητέρων τους.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πρώιμη έκθεση κατά την ενδομήτρια ζωή δημιουργεί φυσική ανοχή σε ορισμένες κατηγορίες τροφών. Αλλά, τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με άλλες έρευνες που έχουν δείξει, είτε ότι δεν υπάρχει συσχετισμός, είτε ότι προκύπτουν κίνδυνοι από την κατανάλωση ξηρών καρπών κατά την κύηση.

Πάντως, η Δρ Φρέιζερ και οι συνεργάτες της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, αν οι μητέρες καταναλώνουν ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στους ξηρούς καρπούς συμπεριέλαβαν τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα φουντούκια, τα κάσιους και τα πεκάν.

Παραδέχονται βέβαια ότι, ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στην προστατευτική επίδραση της πρώιμης κατανάλωσης. Για παράδειγμα, οι γυναίκες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς είναι πιθανότερο να είχαν μια γενικότερη υγιεινή διατροφή, με πολλά φρούτα και λαχανικά.

Ο Δρ Άνταμ Φοξ, αλλεργιολόγος στο Νοσοκομείο «Guy’s and St Thomas’s» του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξηγεί ότι «τα στοιχεία της αμερικανικής μελέτης είναι μεν ενδιαφέροντα, αλλά όχι καταληκτικά».

Και υπενθυμίζει πως υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς εκδηλώνονται μόνο μετά την γέννηση και ότι η έκθεση του παιδικού δέρματος στις πρωτεΐνες των ξηρών καρπών παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της αλλεργίας».

Συνεπώς, με τόσα πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία, προς το παρόν δεν είναι πρέπον να τάσσονται οι επιστήμονες υπέρ ή κατά της κατανάλωσης ξηρών καρπών κατά την κύηση, αφού και οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες δεν παίρνουν σαφή θέση για το θέμα.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr