Η περίοδος επηρεάζει τον γυναικείο εγκέφαλο

images_0aaaaaa1aabbaperio.jpg

Το μέγεθος ενός τμήματος του εγκεφάλου μπορεί να αυξομειώνεται σε μέγεθος κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου στις γυναίκες, όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη.

Ο ιππόκαμπος αυξάνεται ελαφρώς κάθε μήνα, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται και συρρικνώνεται καθώς η παραγωγή των ορμονών μειώνεται, σύμφωνα με ερευνητές από το Ινστιτούτο Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας.

Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι ο ιππόκαμπος, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για τη μνήμη και τη διάθεση, μπορεί να αλλάξει σταδιακά μέγεθος με την πάροδο του χρόνου, αντιδρώντας σε περιβαλλοντικούς παράγοντες: για παράδειγμα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι οδηγοί ταξί του Λονδίνου αναπτύσσουν ασυνήθιστα μεγάλο ιππόκαμπο, καθώς απομνημονεύουν έναν τεράστιο αριθμό προορισμών, δρόμων και μνημείων της πόλη.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι στις γυναίκες μπορεί να μεταβάλλεται κάθε μήνα, ανάλογα με τα επίπεδα των ορμονών. «Ανακαλύψαμε ότι παράλληλα με τα αυξανόμενα επίπεδα οιστρογόνων που οδηγούν στην ωορρηξία, ο ιππόκαμπος αυξάνεται επίσης σε όγκο», εξήγησε η ερευνήτρια Claudia Barth.

Η εκπληκτική ανακάλυψη έγινε από μελέτη σε πολύ πρώιμο στάδιο για της διερεύνηση της προεμμηνορροϊκής δυσφορικής διαταραχής (PMDD), μιας πάθησης που επηρεάζει περίπου μία στις δώδεκα γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων ακραίων εναλλαγών στη διάθεση, κατάθλιψη και κόπωση. Όπως και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), το PMDD επηρεάζει τις πάσχουσες κάθε μήνα κατά τον έμμηνο κύκλο τους, μετά την ωορρηξία και πριν από την έναρξη της περιόδου τους.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Julia Sacher δήλωσε πως ελπίζει περαιτέρω έρευνα να οδηγήσει στην ανάπτυξη μεθόδων εντοπισμού των γυναικών που είναι ευάλωτες σε PMDD – και, ενδεχομένως, άλλες ψυχικές ασθένειες – και να καθορίσει τι είδους θεραπευτική επέμβαση θα ήταν πιο επωφελής για αυτέ.

«Εξετάζοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζετε, ίσως ανακαλύψουμε “παράθυρα” που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για τις γυναίκες που είναι ευάλωτες σε θέματα που συνδέονται με τις ορμόνες», είπε.

Σε αυτό το στάδιο της έρευνας πάντως, η Δρ Sacher διευκρίνισε ότι είναι αδύνατον να υποθέσουμε το πώς οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις γνωστικές ικανότητες.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/