Η λίστα του μαθητή

images_0aaaaaa1aabbamathi.jpg

Αρκετά χρήσιμη είναι η λίστα που δίνεται από κάποια σχολεία, η οποία περιλαμβάνει όλα αυτά που θα χρειαστούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ οι δάσκαλοι είναι πρόθυμοι να δώσουν διευκρινίσεις. Τι γίνεται, όμως, αν το σχολείο δεν ενημερώσει εγκαίρως τους γονείς για τα αναλώσιμα που θα χρειαστούν τα παιδιά;

Bασική λίστα σχολικών ειδών

Σχολική τσάντα: Κλασική σάκα, τσάντα με ροδάκια, «ταχυδρόμου» – ό,τι βολεύει το κάθε παιδί και ανάλογα με την ηλικία του.

Κασετίνα: Βαρελάκι, φακελάκι, άδεια ή γεμάτη, η κασετίνα αποτελεί πάντα σημαντικό αξεσουάρ του θρανίου. Στην κασετίνα πρέπει να περιλαμβάνονται μολύβια (κλασικά ή μηχανικά), γόμα, ξύστρα, στιλό (αν επιτρέπονται, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού), markers για υπογράμμιση κειμένου (επίσης, αν επιτρέπεται).

Τετράδια: 10 τετράδια μπλε 50 φύλλων (ή 5 50 φύλλων και άλλα 5 100 φύλλων και πιθανώς κάποια τετράδια σπιράλ, χωρισμένα σε θέματα)

Αρχειοθέτηση: 1 ντοσιέ για κάθε μάθημα, με διαφάνειες για τις φωτοτυπίες. 1 κλασέρ με κρίκους και διαφάνειες. Αυτοκόλλητες ετικέτες για να αναγράφεται το όνομα του παιδιού. Σελοτέιπ, συνδετήρες, σελιδοδείκτες.

Γεωμετρικά όργανα (ανάλογα με την τάξη του παιδιού): Διαβήτης, τρίγωνο, μοιρογνωμόνιο, χάρακας.

Αριθμομηχανή

Εργαλεία χειροτεχνίας: Μπλοκ ζωγραφικής, νερομπογιές, τέμπερες, πινέλα, ξυλομπογιές-κηρομπογιές, λαδοπαστέλ, μαρκαδόροι (το πιθανότερο είναι ότι δεν χρειάζονται όλα τα παραπάνω, οπότε ενημερωθείτε από το σχολείο ποια από όλα να επιλέξετε). Πλαστελίνη και πηλός, ψαλίδι και άλλα υλικά χειροτεχνίας (χαρτόνια, γκοφρέ χαρτιά κ.λ.π.)

Για το κολατσιό: Καλαθάκι, τσαντάκι ή ταπεράκι; Σίγουρα κάτι που να κλείνει καλά.

Σχολικά είδη για το σπίτι

Κάποια χρήσιμα είδη για το γραφείο του παιδιού στο σπίτι είναι:

Φάκελοι, κλασέρ και ζελατίνες για να αποθηκεύει σημειώσεις και φωτοτυπίες που δεν θα χρειάζεται να «κουβαλά» κάθε μέρα στο σχολείο.

Μολυβοθήκη, στην οποία θα φυλάτε όλα τα στυλό και τα μολύβια με τα οποία θα ανανεώνει την κασετίνα του.

Σχολικό πρόγραμμα, για να γράψετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του παιδιού από την πρώτη σχολική ώρα μέχρι την τελευταία εξωσχολική δραστηριότητα της ημέρας. Αυτό θα βοηθήσει πολύ το παιδί στην οργάνωση του διαβάσματός του.

Καλαθάκι σκουπιδιών – γιατί πού αλλού θα ξύνει τα μολύβια του;

Συμβουλή Νο1: Τα είδη που θα αγοράσουμε θα πρέπει να είναι ασφαλή για το παιδί (π.χ. να μην έχουν μυρωδιές και γεύσεις), να έχουν την σήμανση CE και να αναγράφεται η χώρα προέλευσής τους. Να είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού και να έχουν στοιχεία του κατασκευαστή και των υλικών τους. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην σχολική τσάντα του παιδιού, η οποία πρέπει να είναι καλής κατασκευής, αρκετά ελαφριά για να μην επιβαρύνει επιπλέον το παιδί μαζί με τα βιβλία και πιθανώς να έχει ροδάκια, για ακόμα πιο εύκολη μεταφορά.

Συμβουλή Νο2: Μην βιαστείτε να αγοράσετε όλα τα σχολικά είδη με την πρώτη σας βόλτα στα μαγαζιά. Περιμένετε να ξεκινήσει το σχολείο έχοντας πάρει κάποια βασικά για τις πρώτες ημέρες και βλέπετε στην πορεία κι αφού ξεκινήσουν όλα τα μαθήματα τι πραγματικά θα χρειαστεί.

Συμβουλή Νο3: Μην γεμίζετε την κασετίνα του παιδιού με όλα τα μολύβια και τα στιλό που έχετε αγοράσει για να χρησιμοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, γιατί πρόκειται για είδη που χάνονται πολύ εύκολα και το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τα μέσα της χρονιάς θα χρειαστεί να το αγοράσετε νέα. Έτσι, 2 μολύβια, 2 στυλό, μία γόμα και μία ξύστρα είναι αρκετά.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr