Η κυτταρίτιδα στο μικροσκόπιο

images_0aaaaaaa1aakidari.jpg

Η κυτταρίτιδα αποτελεί μόνιμο πρόβλημα και εχθρό της εμφάνισης των περισσότερων γυναικών. Η επιδερμίδα με υφή «φλοιού πορτοκαλιού» είναι μια ένδειξη. Δεν είναι ωστόσο η μοναδικός τρόπος για να εντοπίσουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν στάδια που καθορίζουν την εξέλιξη του προβλήματος; Όλα όσα δεν ξέρουμε και αξίζει να μάθουμε για τον ενοχλητικό εχθρό μας, μέσα από τα λόγια του ειδικού:

Ποια είναι η κλινική εικόνα;
Η διάγνωσή της είναι απλή, αν και καμιά φορά συγχέεται με την παχυσαρκία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κυτταρίτιδα και παχυσαρκία συνυπάρχουν. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται και σε ισχνά άτομα.

• Η κυτταρίτιδα εμφανίζει τυπικές δερματικές αλλοιώσεις. (πορτοκαλόφλουδα)
• Σε παθολογικές καταστάσεις παρουσιάζονται σκληρές πλάκες, με ασαφή όρια, οι οποίες καλύπτονται με δέρμα. Μπορεί να εμφανίζεται με την μορφή όζων ή σωρών σκληρών κόκκων.
• Εμποδίζει την φυσιολογική λειτουργία στις περιοχές του δέρματος που εντοπίζεται. Το δέρμα εμφανίζει υπερκεράτωση και πολύ εύκολα δημιουργούνται αιματώματα.
• Σε προχωρημένο στάδιο προκαλεί πόνο.
• Δημιουργεί σε πολλές γυναίκες ψυχικές ενοχλήσεις.

Το δέρμα μπορεί να εμφανίζει κανένα, ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται διαφορετικά στάδια λιπώδους κυτταροαπόθεσης.

Ποιά είναι τα στάδια της κυτταρίτιδας;
Στάδιο 0: Το δέρμα των γλουτών και των μηρών είναι λείο τόσο στην όρθια θέση όσο και στην οριζόντια. Η δοκιμασία πίεσης μεταξύ δείκτη και αντίχειρα είναι αρνητική.

Στάδιο 1: Το δέρμα εμφανίζεται πάλι λείο, τόσο στην όρθια όσο και στην οριζόντια θέση, αλλά το τεστ δοκιμασίας πίεσης είναι θετικό. Το στάδιο αυτό είναι φυσιολογικό στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες αποτελεί σημείο ανεπάρκειας ανδρογόνων ορμονών.

Στάδιο 2: Το δέρμα εμφανίζεται λείο σε ύπτια θέση, ενώ σε όρθια θέση παρατηρούνται γραμμοειδείς εμβαθύνσεις και πρόπτωση της επιδερμίδας, χωρίς την δοκιμασία της πιέσεως του δέρματος. Συνηθισμένο φαινόμενο σε γυναίκες μετά τα 35-40 χρόνια

Στάδιο 3: Το δέρμα εμφανίζει πρόπτωση και όλα τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν στην κλινική εικόνα, τόσο σε όρθια όσο και σε οριζόντια θέση. Αυτό είναι πολύ συχνό στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στην παχυσαρκία.

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι διαταραχή του υποδόριου ιστού προκαλείται στα στάδια 2,3. Η διαταραχή αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως εκφύλιση των κολλαγόνων και των ελαστικών ινών, καθώς και να συσχετιστεί με την ηλικία και την εναπόθεση λίπους.

Πού εντοπίζεται;
Η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι γενικευμένη ή και εντοπισμένη. Εμφανίζεται σε κάθε σημείο του σώματος, εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και το κεφάλι. Τα χαρακτηριστικότερα σημεία είναι οι μηροί, οι γλουτοί, τα γόνατα, οι αστράγαλοι και το ισχίο.

Πόσα είδη κυτταρίτιδας υπάρχουν;
• Σκληρή κυτταρίτιδα: Είναι συμπαγής και συμπυκνωμένη. Το δέρμα εμφανίζεται ξηρό και ανώμαλο.
• Μαλακιά κυτταρίτιδα: Απλώνεται σε μεγάλες επιφάνειες, είναι κινητή και κυμαίνεται μεταξύ του δέρματος και των μυών.
Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες που είχαν κάποτε έντονη δραστηριότητα κι έμειναν αδρανείς για κάποιο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ο μυϊκός τόνος να είναι ανεπαρκής και οι φλέβες να διαστέλλονται.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr