Εξάψεις; Φταίνε και τα γονίδια

images_0aaaa1aabbaexapsi.jpg

Για πρώτη φορά μια αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εξάψεις από τις οποίες υποφέρουν πολλές γυναίκες πριν από ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, έχουν και γενετικό υπόβαθρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Καρολάιν Κράνταλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Menopause της βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 17.700 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών.

Οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το αν είχαν εξάψεις και παράλληλα έδωσαν δείγμα DNA. Οι επιστήμονες έκαναν ανάλυση γονιδιωμάτων και συσχέτισαν τις γενετικές πληροφορίες με την εμφάνιση, τη συχνότητα και την ένταση των εξάψεων.

Με αυτό τον τρόπο, εντόπισαν 14 γονιδιακές παραλλαγές –όλες στο χρωμόσωμα 4- που φαίνονται να αυξάνουν την πιθανότητα εξάψεων.  Τα γονίδια αυτά επηρεάζουν τις εντολές του εγκεφάλου για την απελευθέρωση των ορμονών οιστρογόνων στο σώμα. Τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες.

«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με τις εξάψεις, θα μπορούσαμε να βρούμε νέες θεραπείες για την ανακούφισή τους», δήλωσε η Κράνταλ.

Οι περισσότερες γυναίκες (πάνω από 70% σύμφωνα με τη νέα μελέτη) έχουν νυχτερινούς ιδρώτες και εξάψεις λόγω της εμμηνόπαυσης, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο σε μια σημαντική μειονότητα. Αυτό μπορεί να εξηγείται με βάση το διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο των γυναικών.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/