Ελάτε να φάμε μαζί!

images_0aaaaaaa1aabbafam.jpg

Όλοι αγαπάμε το να τρώμε μαζί με παρέα, με την οικογένειά μας, με ανθρώπους που αγαπάμε!

Χαιρόμαστε το φαγητό πολύ περισσότερο, αισθανόμαστε πιο πλήρεις, πιο χαρούμενοι, πιο… «χορτάτοι»! Κι όχι, δεν είναι τυχαία η λέξη «χορτάτοι»!

Όταν τρώμε όλοι μαζί δεν νιώθουμε μόνο πιο «χορτάτοι» στην ψυχή αλλά και στο στομάχι μας. Σας ακούγεται περίεργο;

Κι όμως, υπάρχει πληθώρα μελετών τις τελευταίες δεκαετίες που δείχνουν ότι το να τρώμε όλοι μαζί, σαν οικογένεια, οφελεί και το βάρος μας!

Ο λόγος για τα οικογενειακά γεύματα. Αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε αλλά τείνουμε να τα ξεχάσουμε σήμερα. Όταν ήμουν παιδί, θεωρούταν δεδομένο ότι όλη η οικογένεια θα καθίσει μαζί στο τραπέζι, τουλάχιστον σε ένα γεύμα την ημέρα. Τις τελευταίες δεκαετίες, και ιδίως στις μεγάλες πόλεις με τα πολύ πιο απαιτητικά ωράρια σε σχέση με την επαρχία, τα οικογενειακά γεύματα τείνουν να ξεχαστούν ή στην καλύτερη περίπτωση περιορίζονται μόνο στο Σαββατοκύριακο. Και όσο κι αν μπορεί να σας φαίνεται ασύνδετο ή υπερβολικό, η μείωση των οικογενειακών γευμάτων είναι ένας ακόμη παράγοντας που έχει συμβάλλει στην αύξηση του βάρους μικρών και μεγάλων.

Γιατί είναι καλύτερα να τρώμε όλοι μαζί; Γιατί πολύ απλά τα οικογενειακά γεύματα συνδέονται με το σπιτικό φαγητό, με καλύτερες διατροφικές συνήθειες για όλη την οικογένεια και ιδίως για τα παιδιά (π.χ. με την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών), με πιο σωστή διατροφική συμπεριφορά (φαγητό στο τραπέζι σε σωστή στάση, χωρίς τηλεόραση), με μεγαλύτερο χρόνο γεύματος που σήμερα γνωρίζουμε ότι μας βοηθάει να αντιλαμβανόμαστε καλύτερα το πότε έχουμε χορτάσει (σήμα κορεσμού). Και όλα αυτά βέβαια συνδέονται άμεσα με το να έχουμε πιο υγιές βάρος!

Τρώγοντας όλοι μαζί, οι γονείς έχουν μια μοναδική ευκαιρία: έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν διατροφικά τα παιδιά τους και να αποτελέσουν οι ίδιοι θετικό πρότυπο για αυτά. Αλλα εκτός από τα διατροφικά δώρα, όλη η οικογένεια έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα όταν κάθεται καθημερινά στο τραπέζι! Μεγαλύτερη απόλαυση, καλύτερη επικοινωνία, πιο στενές σχέσεις και φυσικά περισσότερη χαρά!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr