Εγκυμοσύνη και παιδικές αλλεργίες: νέα δεδομένα

images_0aaaaaa1aabbakidpre.jpeg

Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε πως η διατροφή της μητέρας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη, το βάρος και την συνολικότερη υγεία του βρέφους, ωστόσο φαίνεται πως η δίαιτα της μέλλουσας μαμάς μπορεί να θέσει τις βάσεις και για την μετέπειτα ζωή του μωρού της. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτόν το μήνα στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Physiology υποδεικνύει πως μπορεί να υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ του τι τρώει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του κινδύνου εμφάνισης αλλεργιών στο παιδί της. Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι εάν η διατροφή της μητέρας περιέχει μια συγκεκριμένη ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) – τα λεγόμενα ω3 λιπαρά οξέα όπως εκείνα που βρίσκονται στα ψάρια, στα καρύδια και στο λινέλαιο – το έντερο του μωρού αναπτύσσεται με διαφορετικό τρόπο. Τα συγκεκριμένα πολυακόρεστα λιπαρά θεωρούνται πως βελτιώνουν την απόκριση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του εντέρου ενάντια σε βακτήρια και ξένες ουσίες, προστατεύοντας έτσι το μωρό από την εμφάνιση αλλεργιών στη μετέπειτα ζωή του.

Μέχρι τώρα, αρκετές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ψάρια και τα συμπληρώματα καρυδέλαιου σε έγκυες γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά τους, αλλά ο μηχανισμός ήταν ακόμη άγνωστος.
Στη νέα αυτή έρευνα η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση της διατροφής της μητέρας με ω-3 λιπαρά οξέα έκανε το έντερο του νεογέννητου πιο διαπερατό. Αυτό σημαίνει πως επιτρέπεται η ευκολότερη είσοδος βακτηρίων και διαφόρων ουσιών από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, αυτές οι ουσίες πυροδοτούν την ανοσολογική απόκριση του μωρού και κατ’ επέκταση την παραγωγή αντισωμάτων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται και ωριμάζει πιο γρήγορα με αποτέλεσμα την ισχυρότερη φυσική άμυνα του οργανισμού του και μικρότερες πιθανότητες να υποφέρει από αλλεργίες στο μέλλον.

Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τη διάρκεια της κύησης και προάγει την ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος ή ότι μπορεί να κάνει το μωρό σας πιο έξυπνο! Είναι λοιπόν προφανές το πόσο καίριας σημασίας είναι η επαρκής διατροφική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο από φυσικές πηγές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια, το λιναρόσπορο και το έλαιό του καθώς και τις μαλακές μαργαρίνες, όσο και από εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως είναι για παράδειγμα φυσικοί χυμοί φρούτων με ω-3 λιπαρά. Όσον αφορά στα επόμενα ερευνητικά βήματα πάνω στον συγκεκριμένο τομέα, επειδή η δοκιμή έγινε σε πειραματόζωα, καθώς το έντερο των ινδικών χοιριδίων αποτελεί ένα εξαιρετικό μοντέλο του ανθρώπινου εντέρου, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πιο εξειδικευμένες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ισχύουν πράγματι και για τον άνθρωπο.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr