Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

images_0aaaaaaa1aabbadiski.jpg

Η δυσκοιλιότητα είναι μία συνήθης πάθηση του εντέρου που μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Συνήθως επηρεάζει κατά το διπλάσιο ποσοστό τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί στους ηλικιωμένους καθώς και στη διάρκεια εγκυμοσύνης.

Η δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται μόνο με τη διατροφή, αλλά και με το ‘πάρτυ’ των ορμονών που λαμβάνει χώρα αυτήν την περίοδο. Το σώμα κατά την εγκυμοσύνη παράγει περισσότερη προγεστερόνη, η οποία δρα στο σώμα μας χαλαρώνοντας τους μύες, με απώτερο σκοπό τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό ωστόσο, επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου αλλά και του πεπτικού συστήματος γενικότερα. Μάλιστα, οι τροφές που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διασχίζουν το έντερο με πιο αργό ρυθμό απ’ ότι συνήθως. Η δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκληθεί, επίσης, από την έντονη πίεση που ασκεί η μήτρα μεγαλώνοντας, στα εσωτερικά όργανα και στο έντερό, επιβραδύνοντας έτσι τις κινήσεις του.

Τι να κάνετε;

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών

Απαραίτητη είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες. Προτείνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 20-30γρ. φυτικών ινών την ημέρα. Οι φυτικές ίνες περιέχονται σε τρόφιμα όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, μακαρόνια ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, καθώς και όσπρια όπως φασόλια και φακές. Είναι σημαντικό, όμως, η αύξηση των φυτικών ινών να γίνεται σταδιακά. Μια απότομη αύξηση μπορεί να σας δημιουργήσει ασφυκτικό αίσθημα ‘φουσκώματος’ και τελικά να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα.

Καταναλώνετε άφθονα υγρά

Εάν η σύσταση υγρών για τις μη έγκυες γυναίκες είναι 2L, για τις εγκυμονούσες η σύσταση αναφέρεται σε 300mL υγρών παραπάνω. Τα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας (2,3L), αφορούν και τα υγρά των τροφίμων καθώς και τα υγρά των μη αλκοολούχων ροφημάτων (χυμοί, τσάι, αναψυκτικά). Μ’αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε την αφυδάτωση αλλά και θα βοηθήσετε στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Η αύξηση, δε, στην κατανάλωση υγρών όταν γυμνάζεστε ή όταν έχει ζέστη κρίνεται απαραίτητη.

Αυξήστε την δραστηριότητα σας

Προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινότητα σας κάποια δραστηριότητα, όπως καθημερινό περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση και οποιαδήποτε άλλη μέτριας έντασης δραστηριότητα σας ευχαριστεί. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να γυμνάζεστε καθημερινά, συστήνεται η άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά την φορά έτσι ώστε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ενεργοποιηθεί. Ιδιαίτερα βοηθητικό για τη λειτουργία του εντέρου σας είναι και το περπάτημα κατά τις πρωινές ώρες. Δοκιμάστε το!

Μην αγνοείτε την ανάγκη σας για τουαλέτα

Ποτέ μην αγνοείτε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα, υπάρχει πιθανότητα έτσι να αυξήσετε τις πιθανότητες για δυσκοιλιότητα.Όσο περισσότερο παραμένουν τα κόπρανα στο έντερο τόσο πιο πολύ αφυδατώνονται, γιατί η καθυστέρηση οδηγεί σε περισσότερη αφαίρεση υγρών από τα κόπρανα.

Αποφύγετε την κατανάλωση καθαρκτικών χαπιών

Τα καθαρκτικά χάπια δεν συνίστανται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή είναι πιθανό να διεγείρουν τις συστολές της μήτρας και να προκαλέσουν αφυδάτωση. Μετά από σύσταση του γυναικολόγου σας, εφόσον θεωρείται απαραίτητο, μπορείτε να ρωτήσετε ποιο είδος καθαρκτικού είναι ασφαλές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr