Βραδινός ύπνος και παιδιά

images_0aaaaaa1aabbasleekid.jpg

Πόσες φορές δεν έχουν ξυπνήσει τα μικρά σας στη μέση της νύχτας κι έχουν παρακαλέσει να κοιμηθούν μαζί σας; Τι κάνουμε, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις;

Όλοι οι παιδίατροι και παιδοψυχολόγοι το βρίσκουν απολύτως φυσιολογικό τα μικρά παιδιά να ξυπνάνε αρκετές φορές το βράδυ. Αυτό που τονίζουν ότι είναι σημαντικό είναι να μην πέσουμε στα δίχτυα της γοητείας τους και δεχτούμε να τα κοιμήσουμε στο δικό μας κρεβάτι.

Αυτό που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας είναι να κοιμούνται μόνα τους, κάτι που απαιτεί πειθαρχία και πρόγραμμα.
1. Βασική προϋπόθεση ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν από νωρίς ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου είναι κι εσείς και ο σύζυγός σας να ακολουθείτε τους ίδιους κανόνες. Συμφωνήστε, λοιπόν, σε μία ώρα ύπνου και κρατήστε την.

2. Δημιουργήστε ένα τελετουργικό ύπνου: ένα παραμύθι, μια ζεστή αγκαλιά κι ένα φιλί στο μωρό σας πριν κλείσουν τα φώτα. Τα παιδιά λειτουργούν σωστά μόνο αν ακολουθούν μια «ιεροτελεστία», όχι μόνο στον ύπνο, αλλά και σε όλη την καθημερινότητά τους.

3. Αν το παιδί σας σηκωθεί από το κρεβάτι κι έρθει στο δωμάτιό σας, αγκαλιάστε το και βάλτε το πίσω στο δικό του. Χωρίς να ανάψετε τα φώτα και χωρίς να πιάσετε κουβέντα μαζί του, αλλά πάντα με τρυφερότητα, βάλτε το πάλι για ύπνο.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr