Αναγέννηση στις αρθρώσεις με βλαστοκύτταρα. Γίνεται;

images_0aaaaaaa2astre.jpg

Τα ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα για αναγέννηση στις αρθρώσεις και θεραπεία  της αρθρίτιδας είναι το μέλλον των σύγχρονων κυτταρικών θεραπειών που έγινε παρόν.

H Αναγεννητική Ιατρική, μέσω σύγχρονων θεραπειών και με όπλα τα κύτταρα του δικού μας οργανισμού όπως τα βλαστοκύτταρα (MSC) και οι βιολογικοί (επουλωτικοί) παράγοντες (PRP), μας προσφέρει νέες θεραπευτικές λύσεις στις συχνότερες Ορθοπαιδικές Παθήσεις,  όπως:

    Οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ισχίου, ώμου κ.α. (εκφυλιστικής και δευτεροπαθούς/ τραυματικής αιτιολογίας)
    Χονδροπάθεια
    Αθλητικές κακώσεις
    Μερική ρήξη χιαστού
    Ρήξεις μηνίσκων
    Ρήξεις και κακώσεις των τενόντων του ώμου
    Τραυματικές κακώσεις συνδέσμων
    Τραυματικές χόνδρινες βλάβες αρθρώσεων
    Επικονδυλίτιδα αγκώνος
    Διαστρέμματα ποδοκνημικής (αστραγάλου)
    Άκανθα πτέρνης (πελματιαία απονευρωσίτις)
    Κακώσεις αχίλλειου τένοντα
    Καθυστερημένη πόρωση καταγμάτων.

Πλέον, παρόλο που οι περισσότερες χειρουργικές τεχνικές στην Ορθοπαιδική βελτιώνονται ραγδαία προς όφελος των ασθενών, τα τελευταία χρόνια, οι σύγχρονες Κυτταρικές Θεραπείες Αναγεννητικής Ιατρικής [όπως τα βλαστοκύτταρα(MSC) και οι βιολογικοί (επουλωτικοί) παράγοντες (PRP)] διαρκώς διευρύνουν τις ενδείξεις τους και καθιστούν τις αναίμακτες, μη επεμβατικές τεχνικές, προσιτές σε περισσότερους ασθενείς και απαραίτητες στη μοντέρνα Ιατρική Πράξη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς, εν τέλει αποφεύγουν το χειρουργείο.
Τι είναι τα Ενέσιμα Βλαστοκύτταρα;

Τα ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα βλαστοκύτταρα, είναι δικά μας ζωντανά βλαστοκύτταρα τα οποία διατηρούν τις αναγεννητικές  ιδιότητες  των βλαστοκυττάρων και τα οποία τα λαμβάνουμε με μορφή ένεσης, στην άρθρωση που φθίνει, πονάει και καταστρέφεται λόγω αρθρίτιδας. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ένεση με έως και 20.000.000 δικά μας κύτταρα τα οποία μπαίνουν σε μία πονεμένη και με προβλήματα άρθρωση και την αναζωογονούν, ανακουφίζοντας από τον πόνο της αρθρίτιδας και βελτιώνοντας την κινητικότητα.
Είναι η μέθοδος ασφαλής;

Αποτελεί ασφαλή θεραπεία γιατί δεν χρησιμοποιεί ξένο υλικό, ούτε φάρμακα και πρόκειται αυστηρά για κύτταρα του δικού μας οργανισμού, τα οποία οι αρθρώσεις που πονάνε δέχονται με ανακούφιση. Ο δε, θεωρητικός κίνδυνος είναι αυτός μιας οποιασδήποτε αποστειρωμένης βελόνας που εισέρχεται στον οργανισμό μας. Χαρακτηρίζεται δηλαδή από αυτό που λέμε «υψηλό προφίλ ασφάλειας».
Πως γίνεται;

Σε δύο μόνο επισκέψεις. Αρχικά πραγματοποιείται συλλογή μιας ελάχιστης ποσότητας λίπους με μία ειδική λαβίδα. Είναι εντελώς ανώδυνο, διαρκεί λίγα λεπτά και γίνεται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, χωρίς νοσηλεία, συνήθως στο Ιατρείο και ο ασθενής συνεχίζει κανονικά το υπόλοιπο της ημέρας ό, τι έχει προγραμματίσει, χωρίς περιορισμό ή επιβάρυνση.

Στη συνέχεια, το υλικό μεταφέρεται σε ειδικό εργαστήριο, πιστοποιημένο για την επεξεργασία ιστών και κυττάρων, όπου πραγματοποιούνται εξειδικευμένες τεχνικές επεξεργασίας, για περίπου 4 εβδομάδες με σκοπό την απομόνωση και παραγωγή ενός μεγάλου αριθμού βλαστοκυττάρων υψηλής ποιότητας και θεραπευτικής ικανότητας.

Τέλος, τα βλαστοκύτταρα τοποθετούνται, ανάλογα την άρθρωση ή τις αρθρώσεις που θα χρησιμοποιηθούν, σε αντίστοιχες σύριγγες και ο ιατρός που εξειδικεύεται σε αυτές τις θεραπείες, προβαίνει σε ενδοαρθρική έγχυση, χωρίς καν να χρειάζεται τοπική αναισθησία και μετά την εμφύτευση στο σημείο την βλάβης, ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητα του.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε, πως όπως και άλλες θεραπείες, επεμβατικές ή μη, έτσι και οι κυτταρικές θεραπείες (αυτόλογα βλαστοκύτταρα και βιολογικοί [επουλωτικοί] παράγοντες) πρέπει να γίνονται σε ασθενείς κατόπιν επιμελούς κλινικής εξέτασης και κατάλληλου ανά περίσταση απεικονιστικού ελέγχου (ακτινογραφία, υπέρηχο, μαγνητική τομογραφία ή χαρτογράφηση χόνδρου).
Τα βλαστοκύτταρα όταν μπουν στις αρθρώσεις ουσιαστικά κάνουν 3 πράγματα:

    Επιβραδύνουν την καταστροφή, απενεργοποιώντας τα μακροφάγα
    Εκκρίνουν αυξητικούς παράγοντες με ισχυρή παυσίπονη (αντιφλεγμονώδη) και αναπλαστική δράση και αυξάνουν έτσι την λειτουργικότητα της άρθρωσης
    Διαφοροποιούνται (αλλάζουν) σε χονδροκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή μίας άρθρωσης που φθίνουν και καταστρέφονται λόγω αρθρίτιδας.

Τα αποτελέσματα, όπως μας έρχονται από το εξωτερικό, από διεθνείς κλινικές μελέτες, ταυτίζονται με την εμπειρία μας από τις εφαρμογές στην Ελλάδα  και καταδεικνύουν άμεση βελτίωση από τις πρώτες 2 εβδομάδες στον πόνο και σημαντική μείωση της φλεγμονής. Παρατηρούμε, επίσης, σημαντική βελτίωση στη λειτουργικότητα της άρθρωσης ενώ επιβραδύνεται ή σταματά πλήρως η εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύεται ότι σε πολλούς ασθενείς επέρχεται οριστική θεραπεία και κατά συνέπεια αποφεύγεται το χειρουργείο.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/