Αλάτι… μια σύγχρονη απειλή!

images_0aaaaaaa2asalt.jpg

Μπορεί να κάνει τη ζωή μας και τα γεύματά μας πιο νόστιμα… Μπορεί να έχει βαθιά τις ρίζες του στο ελληνικό τραπέζι από τις εποχές που τα ελληνικά νοικοκυριά το χρησιμοποιούσαν ως ένα βασικό τρόπο για να συντηρήσουν τις τροφές… Όμως, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες συστάσεις και ερευνητικά δεδομένα τονίζουν τη μεγάλη ανάγκη περιορισμού του καθώς το αλάτι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης της υπέρτασης.

Το αλάτι φυσιολογικά συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος, ενώ βοηθά στη ρύθμιση των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης, όταν η πρόσληψή του είναι μέσα σε όρια. Όταν η κατανάλωσή του είναι αυξημένη τότε η υπέρταση μπορεί να κάνει την εμφάνισή της…

Η υπέρταση ήταν, είναι και θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα χρόνια νοσήματα. Και αν έχουμε στο μυαλό μας ότι μόνο οι ενήλικες κινδυνεύουν από την αυξημένη πρόσληψη αλατιού, η ελληνική πραγματικότητα μας διαψεύδει…

Πρόσφατα αποτελέσματα της μελέτης Greco στην Ελλάδα έδειξαν ότι το 23% των παιδιών στην Ελλάδα έχουν πρόσληψη νατρίου >2,2 g/ημέρα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό η πρόσληψη επιτραπέζιου αλατιού κατά το μαγείρεμα. Μάλιστα, φάνηκε ότι οι κυριότερες «κρυφές» πηγές νατρίου στα παιδιά είναι η πίτσα, οι τηγανιτές πατάτες, το σουβλάκι και το χάμπουργκερ όσον αφορά το πρόχειρο φαγητό, ενώ στις περισσότερο ισορροπημένες επιλογές συμπεριλαμβάνονται το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα κίτρινα και λευκά τυριά.

Γι’ αυτό…
Η πρόσληψη αλατιού θα πρέπει να περιορίζεται σε 1 κουταλάκι του γλυκού (4-5γρ.), και αυτή η σύσταση γίνεται ακόμα μικρότερη, εάν συνυπάρχουν καταστάσεις υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Είναι το ίδιο το αλάτι με το νάτριο;
Το μαγειρικό αλάτι είναι μια χημική ένωση που αποτελείται κατά 40% από νάτριο και κατά 60% από χλώριο. 1 γρ. αλατιού ισοδυναμεί με 0,4γρ. νατρίου. Το νάτριο είναι το στοιχείο του αλατιού που ενοχοποιείται για την υπέρταση ενώ υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι.

Θυμηθείτε…
Tο αλάτι βρίσκεται εκτός από την επιτραπέζια μορφή του και σε τρόφιμα, είτε ως συντηρητικό είτε για την βελτίωση της γεύσης, τα οποία συχνά αναφέρονται ως «κρυφές πηγές» αλατιού.

Πώς θα τις ανακαλύψετε;
Η ασπίδα σας είναι οι ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε στο super market καθώς πολλά τρόφιμα όπως το ψωμί, το τυρί, τα αλλαντικά, η μουστάρδα και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα αποτελούν κρυφές πηγές αλατιού!

Αναλύοντας τις ετικέτες τροφίμων…

Ένα τρόφιμο είναι:

    Υψηλό σε νάτριο/αλάτι: όταν στα 100 γραμμάρια περιέχει περισσότερο από 0,6 γραμμάρια νατρίου (ή 1,5 γραμμάρια αλατιού)
    Μέτριο σε νάτριο/αλάτι: όταν στα 100 γραμμάρια περιέχει 0,3 έως 0,6 γραμμάρια νατρίου (ή 0,75 έως 1,5 γραμμάρια αλατιού).
    Χαμηλό σε νάτριο/αλάτι: όταν στα 100 γραμμάρια περιέχει 0,1 γραμμάριο νατρίου (ή 0,3 γραμμάρια αλατιού) ή λιγότερο.
    Πολύ χαμηλό σε νάτριο/αλάτι: όταν στα 100 γραμμάρια ή 100 ml περιέχει όχι περισσότερο από 0,04 γραμμάρια νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού.
    Ελεύθερο νατρίου/αλατιού: όταν στα 100 γραμμάρια ή 100 ml περιέχει όχι περισσότερο από 0,005 γραμμάρια νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml.

Η μείωση του αλατιού είναι στο χέρι σας

Πώς;

    Δώστε γεύση στα φαγητά σας χρησιμοποιώντας, αντί για αλάτι, μυρωδικά ή μπαχαρικά, όπως άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο, δάφνη, θυμάρι, αποξηραμένο σέλινο, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κύμινο κ.ά. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε ξίδι, λεμόνι, σκόρδο, κρεμμύδι κ.ά.
    Όταν χρησιμοποιείτε αλάτι, φροντίστε να είναι ιωδιούχο.
    Καταναλώνετε σπιτικά φαγητά, στα οποία ελέγχετε καλύτερα την ποσότητα αλατιού, και χρησιμοποιήστε λίγο ή καθόλου αλάτι.
    Μην βάζετε την αλατιέρα στο τραπέζι.
    Ανάλογα με την κατηγορία των τροφίμων διαλέξτε τα τρόφιμα που έχουν τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι/νάτριο. Συμβουλευτείτε τις ετικέτες της συσκευασίας τροφίμων.
    Αποφεύγετε την κατανάλωση λαχανικών σε άλμη (τουρσί), κονσερβοποιημένων, επεξεργασμένων και παστών κρεάτων ή ψαριών και αλλαντικών.
    Επιλέγετε ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr