Hangover; Αντιμετωπίστε το!

images_0aaaaaaa5hang.jpg

Σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κανείς τα συμπτώματα του hangover είναι να καταναλώνει το αλκοόλ με μέτρο. Στην περίπτωση όμως που παρασυρθείτε και πιείτε παραπάνω, πώς θα μπορέσετε να απαλλαγείτε ευκολότερα από τον πονοκέφαλο, τη ναυτία, τη δίψα και τα υπόλοιπα σημάδια που φέρνει την επόμενη μέρα στην επιφάνεια μία νύχτα.. «κραιπάλης»;

Τι λένε οι συστάσεις;

Το αλκοόλ έχει πράγματι συσχετίσει με οφέλη για την υγεία, όπως η προστασία ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και μάλιστα η δράση αυτή δεν αφορά μόνο το διάσημο κόκκινο κρασί, αλλά και άλλα αλκοολούχα ποτά όπως για παράδειγμα η μπίρα, η οποία περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, καθώς και κάποιες ποσότητες αντιοξειδωτικών.

Η κατανάλωση αλκοόλ λοιπόν μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, αρκεί όμως να μην ξεχνάτε το μέτρο! Πιο συγκεκριμένα, οι συστάσεις αναφέρονται στην κατανάλωση μίας μερίδας αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και 1-2 για τους άντρες. Μην ξεχνάτε όμως ότι η ποσότητα αυτή δε λειτουργεί αθροιστικά, συνεπώς δεν είναι επιθυμητή η κατανάλωση όλων των μερίδων αλκοόλ της εβδομάδας σε μια μέρα. Όσον αφορά τη μερίδα, ορίζεται ως το ένα κουτάκι μπύρας (των 330ml), στο ένα ποτήρι κρασί (των 150ml) και στα 45ml των υπολοίπων αλκοολούχων ποτών.

Πριν και κατά την έξοδό σας..

Προκειμένου να μειώσετε την απορρόφηση του αλκοόλ και τον κίνδυνο μέθης, φροντίστε να μην βγείτε έξω με άδειο στομάχι, αλλά να έχετε καταναλώσει φαγητό. Ένα ελαφρύ γεύμα όπως ένα τοστ με ένα φρούτο, ένα ποτήρι γάλα ή μία σαλάτα με κομμάτια τυρί ή/και κρέας και μία φέτα ψωμί θα βοηθήσουν ώστε η απορρόφηση του αλκοόλ να είναι πιο αργή. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι να φροντίζετε για τη σωστή σας ενυδάτωση καταναλώνοντας αρκετό νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως οι χυμοί, τα light αναψυκτικά και η σόδα ενδιάμεσα από τα ποτά σας.

Αν τελικά ξεπεράσατε τα όρια..

.. και ξυπνήσατε με το δυσάρεστο αίσθημα του hangover, ορίστε μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να σας ανακουφίσουν:

Η δίψα και η ξηροστομία που νιώθετε είναι αποτέλεσμα της αφυδάτωσης. Το αλκοόλ, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες εντείνει την αφυδάτωση. Καταναλώστε λοιπόν άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι να αισθανθείτε ότι τα συμπτώματα αποχωρούν. Επιπλέον, θα μπορούσατε να καταναλώσετε κάποιο ισοτονικό αθλητικό ποτό που περιέχει ηλεκτρολύτες. Τα φρούτα και οι χυμοί τους θα βοηθήσουν επίσης σημαντικά, καθώς θα συμβάλλουν στην ενυδάτωση και θα σας παρέχουν δόσεις ενέργειας και θρεπτικών συστατικών.

Αν νιώθετε ότι το στομάχι σας προκαλεί ενόχληση αποφύγετε τρόφιμα που γνωρίζεται ότι σας δυσκολεύουν στην πέψη όπως τα πολλά καρυκεύματα και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα. Πραγματοποιήστε επίσης μικρά, συχνά και θρεπτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Ένα γάλα ή γιαούρτι το πρωί με λίγα δημητριακά και ένα φρούτο, ή ένα ποτήρι 100% φυσικός χυμός πορτοκάλι και φρυγανιές με μέλι ή μαρμελάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα καλό πρωινό, ενώ μια καλοβρασμένη σούπα με λεπτοκομμένα λαχανικά, πατάτες και άπαχο κρέας (π.χ. κοτόσουπα) ή μία μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας θα ήταν ένα άριστο κυρίως και ελαφρύ γεύμα, αντίστοιχα, προκειμένου να επανέλθει ο οργανισμός και το στομάχι σε ισορροπία.

Αποφύγετε επίσης να καταναλώσετε ξανά αλκοόλ την επόμενη ημέρα. Η επαναφορά κάποιας ποσότητας αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα, όμως το συναίσθημα αυτό θα είναι παροδικό και τα συμπτώματα θα επανέλθουν σύντομα. Καλό είναι λοιπόν να περιμένετε τουλάχιστον 48 ώρες πριν καταναλώσετε ξανά αλκοόλ, ώστε οι ιστοί του σώματος να προλάβουν να αποκατασταθούν.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr