7 Superfoods που ενισχύουν την υγεία σου

images_30_Superfoods.jpg

Έχεις αποφασίσει ότι θέλεις να στραφείς στην υγιεινή διατροφή και ψάχνεις ποιες τροφές είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι; Τότε σίγουρα θα έχεις ακουστά για τα superfoods. Στην ουσία, πρόκειται για μια κατηγορία τροφίμων, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, κανένα είδος τροφής μεμονομένα δε μπορεί να ισορροπήσει ένα φτωχό διαιτολόγιο. Αντίθετα, συνίσταται η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, σε συνδυασμό για παράδειγμα με τον περιορισμό ακόρεστων λιπαρών και επεξεργασμένης ζάχαρης.

Μάθε περισσότερα για το ποια είναι τα superfoods και πως σε ωφελούν παρακάτω.

Αβοκάντο

Είναι κοινώς γνωστό ότι η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε λιπαρά είναι υψηλή. Πρόκειται όμως για το είδος λιπαρών που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη διατροφή. Συγκεκριμένα, το αβοκάντο περιέχει ελαϊκό οξύ που είναι σημαντικό για τη μείωση της χοληστερόλης, ενώ αποτελεί συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη φρεσκοκομμένη σαλάτα, όσο και ως γευστική κρέμα επάλειψης για το ψωμί.

Ωμοί ξηροί καρποί   

Αποτελούν εξαίσια τροφή για το διαιτολόγιό σου όταν καταναλώνονται με μέτρο, αφού σε τροφοδοτούν με φυτικές ίνες, Ω – 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι ωμοί ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη, ειδικά όταν χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο πρωτεΐνης αντί του κόκκινου κρέατος.

Σπανάκι

Ένα εξαιρετικό λαχανικό, ιδανικό για όσους στοχεύουν στην απώλεια βάρους καθώς δεν περιλαμβάνει σχεδόν καθόλου θερμίδες και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Φανταστικό ωμό ή βρασμένο, μέσα στη σαλάτα, ακόμη και ως σούπα.

Berries

Οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα cranberries είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα συστατικά που ονομάζονται φωτοχημικά. Οι ενώσεις αυτές μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, ενώ η περιεκτικότητά τους σε φυσικά αντιοξειδωτικά θωρακίζει τον οργανισμό με φυσικό τρόπο.

Καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι υπερισχύει σε διατροφική αξία συγκριτικά με το λευκό ρύζι. Σημαντική ιδιότητά του είναι η μεγάλη ποσότητα σε ανθεκτικό άμυλο που ενισχύει το μεταβολισμό και βοηθά στο κάψιμο του λίπους. Σπουδαίο για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. 

Σολωμός

Λίγες τροφές διακρίνονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολωμός, ενώ παράλληλα είναι χαμηλές σε θερμιδική αξία και κορεσμένα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, η κατανάλωσή του συνδέεται με τη μείωση του επιπέδου των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης στο αίμα.

Μαύρα φασόλια 

Τα μαύρα φασόλια σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας δε διαθέτουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Επιπλέον, περιέχουν υψηλή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και συνίσταται η κατανάλωσή τους κυρίως σε άτομα που στοχεύουν στην ελάττωση των επιπέδων λίπους στη διατροφή τους.