5 τρόποι να σταματήσετε μια κρίση πανικού

images_0aaaaaaapanic.jpg

Η κρίση πανικού είναι μια ξαφνική περίοδος έντονου άγχους. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα 4% του πληθυσμού υποφέρει από σοβαρές κρίσεις πανικού σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ενώ οι γυναίκες υποφέρουν δύο ή τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες. Τα επεισόδια συνήθως είναι ξαφνικά, ενώ μπορεί να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία που τα προκαλεί. Ορισμένες φορές μάλιστα, ο φόβος ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού, είναι ικανός από μόνος του να προκαλέσει τα συμπτώματα της κρίσης. Ας δούμε ορισμένους τρόπους από την πρακτική ιατρική με τους οποίους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

    Αναπνεύστε βαθιά
    Κάθε τεχνική χαλάρωσης που μετριάζει το άγχος βασίζεται στη βαθιά αναπνοή σύμφωνα με την πρακτική ιατρική. Ένας τρόπος  που το πετυχαίνει, είναι η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μας – του καλύτερου φίλου μας σε κρίσεις πανικού, καθώς απελευθερώνει μια ποικιλία ενζύμων που καταπολεμούν το στρες και ορμόνες που μας χαλαρώνουν, όπως η ακετυλοχολίνη, η προλακτίνη, η βασοπρεσίνη και η οξυτοκίνη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εισπνεύσουμε μετρώντας ως το έξι και να εκπνεύσουμε κάνοντας το ίδιο, μεταφέροντας την αναπνοή από το στήθος σας στο διάφραγμα.

    Ρίξτε νερό στο πρόσωπό σας
    Έρευνες έδειξαν ότι όταν ρίχνουμε κρύο νερό στο πρόσωπό μας προκαλούμε σωματικές αλλαγές διεγείροντας το παρασυμπαθητικό σύστημα. Το πνευμονογαστρικό νεύρο στο οποίο αναφερθήκαμε «ξυπνάει» άμεσα, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό μας, ενώ ενεργοποιεί το πεπτικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

    Κάντε μασάζ στο κεφάλι σας
    Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Neuroscience, το μασάζ μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης έως και 31% και αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης κατά 28% και της ντοπαμίνης κατά 31%. Το μασάζ στο κεφάλι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό καθώς βοηθά την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και μειώνει την ένταση των μυών στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού. Με λίγη εξάσκηση μπορείτε να το κάνετε στον εαυτό σας – χρησιμοποιήστε έλαιο λεβάντας για καλύτερα αποτελέσματα.

    Ζεστάνετε τα χέρια σας
    Γνωρίζατε ότι κάθε φορά που αγχωνόμαστε τα χέρια μας κρυώνουν, καθώς το αίμα πηγαίνει στους ώμους και τους γοφούς μας – μια αρχέγονη αντίδραση του οργανισμού που ετοιμάζεται να παλέψει ή να τραπεί σε φυγή. Όταν ζεσταίνουμε τα χέρια μας αντιστρέφουμε την αντίδραση στο στρες και ενεργοποιούμε το παρασυμπαθητικό μας σύστημα για να χαλαρώσουμε. Παράλληλα, μια σειρά από μελέτες αναφέρουν ότι η ίδια διαδικασία μειώνει την αρτηριακή πίεση.

    Φάτε μαύρη σοκολάτα
    Αφήσαμε αυτή τη πρακτική ιατρική συμβουλή για το τέλος, αν και μάλλον είναι αυτή που θα δοκιμάσετε πρώτη! Μην καταφύγετε σε μαύρες σοκολάτες που περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από κακάο, προτιμήστε μία με τουλάχιστον 85% κακάο. Η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις τροφές με την υψηλότερη συγκέντρωση μαγνησίου, το οποίο μειώνει τις επιπτώσεις του στρες. Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος απαραίτητου για τη δημιουργία σεροτονίνης και θεοβρωμίνης, μια άλλης ένωσης που ανεβάζει τη διάθεση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/