Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και Διατροφή

images_0aaaaaaa3kidiatro.jpg

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται από μια μη αναστρέψιμη βλάβη των νεφρών. Παρόλα αυτά, ένα σωστό διατροφικό σχήμα συμβάλλει στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου. Έτσι, ο ασθενής καταφέρνει να προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, στις σωστές αναλογίες.

Η σημαντικότερη ίσως διατροφική οδηγία για έναν νεφροπαθή είναι η μέτρια κατανάλωσης πρωτεΐνης. Οι συστάσεις που υπάρχουν στη βιβλιογραφία ποικίλλουν και κυμαίνονται στο 0,6-1 γρ. πρωτεΐνης/κιλό ΣΒ (ιδανικού ή διορθωμένου) για άτομα που δεν κάνουν αιμοκάθαρση. Πηγές πρωτεΐνης εκτός από το κρέας αποτελούν το κοτόπουλο και όλα τα πουλερικά, τα ψάρια, το κυνήγι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά και τα αλλαντικά αλλά και φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες όπως τα όσπρια

Παράλληλα σημαντικός είναι και ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου και φωσφόρου. Πηγές φωσφόρου είναι κυρίως ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και ξηροί καρποί. Από την άλλη, το νάτριο εκτός από το αλάτι βρίσκεται «κρυμμένο» σε πολλά τρόφιμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το 85% περίπου του νατρίου που καταναλώνουμε βρίσκεται κρυμμένο μέσα σε άλλα τρόφιμα και μόνο το 15% το συναντούμε στο αλάτι.

Ακριβώς επειδή περιορίζεται η πρόσληψη συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων είναι σημαντικό ο νεφροπαθής σε συνεργασία με το διαιτολόγο, να φροντίσει για την επαρκή κάλυψη των αναγκών του σε πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, όπως είναι η βιταμίνη D και ο σίδηρος.

Η πρόσληψη καλίου πρέπει επίσης να ελέγχεται και να καταναλώνονται με μέτρο τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτό, όπως μπανάνα, πορτοκάλι, σπανάκι, μανιτάρια, μπρόκολο, ντομάτα. Τέλος, η πρόσληψη υγρών θα πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με το στάδιο της πάθησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και του διαιτολόγου, καθώς, όσο η ανεπάρκεια εξελίσσεται, τα νεφρά του ασθενούς έχουν μικρότερη ικανότητα να διαχειριστούν μεγάλους όγκους προσλαμβανόμενων υγρών.

Συνοψίζοντας, προκύπτει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο όπλο στη μάχη για την καλύτερη διαχείριση προβλημάτων στη νεφρική λειτουργία και φαίνεται ότι η υιοθέτηση συγκεκριμένων και εξατομικευμένων διατροφικών οδηγιών μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr