Χειρουργική παχυσαρκίας και γαστρικό μανίκι – Τι πρέπει να γνωρίζετε;

images_30_obese_surgery_02.jpg

Η παχυσαρκία θεωρείται για τα σημερινά δεδομένα μία παθολογική κατάσταση που επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαιτέρως στον δυτικό κόσμο. Οι επιστήμονες μιλάνε μέχρι και για περίπτωση πανδημίας, αφού ολοένα και περισσότεροι στρέφονται λόγω αδυναμίας απώλειας κιλών στην χειρουργική παχυσαρκίας, γαστρικό μανίκι κ.τ.λ.

Η λύση του χειρουργείου

Η χειρουργική παχυσαρκίας ξεκινάει τη πορεία της γύρω στο 1950, χρονολογία στην οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η επέμβαση που σκοπός της ήταν να νικήσει την παθογόνο παχυσαρκία. Με δεδομένο ότι το προσδόκιμο ζωής για έναν παχύσαρκο άνθρωπο ήταν σαφώς μικρότερο από έναν φυσιολογικό σε κιλά, η επεμβατική αυτή διαδικασία αποτέλεσε ένα σημαντικό άλμα στην πρόοδο της βαριατρικής και μετέπειτα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η οποία εκτελείται πλέον με μεγάλη επιτυχία σε ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό παχύσαρκων ανθρώπων.

Ερχόμενοι στο σήμερα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, ένας ασθενής μπορεί σε λίγες μόνο μέρες να έχει κάνει την επέμβαση (π.χ. γαστρικό μανίκι) και χωρίς μετεγχειρητικό πόνο, να έχει επιστρέψει στην κοινωνική του ζωή και το εργασιακό περιβάλλον.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής

Η βαριατρική χειρουργική, μπορεί να αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό στις μέρες μας, αλλά τα «ακατάλληλα χέρια», δηλαδή η λάθος επιλογή γιατρού, μπορεί να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα. Πριν το χειρουργείο, ο κάθε υποψήφιος πρέπει να λαμβάνει μία εξονυχιστική αξιολόγηση (αναγνώριση του δείκτη μάζας σώματος κ.α.) από εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών για να πάρει την έγκριση.

Γαστρικό μανίκι – πως επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους;

Το γαστρικό μανίκι είναι μία επέμβαση κατά την οποία περιορίζεται η χωρητικότητα του στομάχου, χωρίς να επηρεάζονται οι πέριξ ιστοί. Δηλαδή:

  • Μειώνεται η χωρητικότητα

Το στομάχι είναι ο φυσικός αποθηκευτικός χώρος τροφής. Η χωρητικότητα αυτή περιορίζεται, ώστε ο κορεσμός που νιώθει το άτομο από την τροφή να επέρχεται με πολύ μικρότερη ποσότητα τροφής.

  • Αλλαγή σχηματοποίησης του στομάχου

Η δημιουργία του επιμήκη σωλήνα σαν σχήμα του στομάχου, επιτρέπει την καθυστέρηση της διέλευσης τροφής με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ποσότητα τροφής.

  • Αναστέλλεται η παραγωγή γκρελίνης

Τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης παίζουν μεγάλο ρόλο στο αίσθημα της πείνας. Με την αναχαίτιση της παραγωγής της η πείνα σταματάει και δεν είναι ισχυρή ακόμα και μετά από αρκετές ώρες αφαγίας.

Επιπλέον πλεονεκτήματα

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά και η διάρκειά της είναι περίπου 2 ώρες. Τα μετεγχειρητικά προβλήματα είναι εξαιρετικά σπάνια και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ειδίκευση και την ιατρική πείρα του γιατρού. Τέλος, δεν εισέρχεται κανένα εμφυτευμένο υλικό στο σώμα.