Το σεξ μας φέρνει πιο κοντά – στον Θεό

images_0aaaaaaa3god.jpg

Μια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να αυξήσει την πνευματικότητα και την πίστη στο Θεό, υποστηρίζει μια ομάδα επιστημόνων.

Σύμφωνα με την έρευνά τους, η απελευθέρωση της οξυτοκίνης δεν υποστηρίζει μόνο τους κοινωνικούς δεσμούς και βοηθά τον τοκετό στις γυναίκες, αλλά επίσης διεγείρει ένα αυξημένο αίσθημα θρησκευτικότητας.

Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, πραγματοποίησε μια μελέτη στην οποία ενίσχυσε τα επίπεδα της οξυτοκίνης σε μεσήλικες άνδρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν αυξημένη πνευματικότητα σε δύο διαφορετικές μετρήσεις και, επίσης, ότι το αποτέλεσμα παρέμεινε έντονο ακόμη και μια εβδομάδα αργότερα.

Η ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό φάρμακο, δεν ανέφερε υψηλότερα επίπεδα πνευματικότητας. Όσοι έλαβαν την ορμόνη ανέφεραν επίσης ότι είχαν πιο θετικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Η Patty Van Cappallen, κοινωνική ψυχολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η πνευματικότητα και ο διαλογισμός έχουν συνδεθεί με την υγεία και την ευημερία σε προηγούμενες έρευνες. Ενδιαφερόμασταν να κατανοήσουμε τους βιολογικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν αυτές τις πνευματικές εμπειρίες. Η οξυτοκίνη φαίνεται να είναι μέρος του τρόπου που το σώμα μας υποστηρίζει τις πνευματικές πεποιθήσεις».

Η οξυτοκίνη παράγεται με φυσικό τρόπο στον υποθάλαμο και προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η ορμόνη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ένταση της ενσυναίσθησης, της εμπιστοσύνης, της κοινωνικής συνοχής και του αλτρουισμού.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα που έλαβε οξυτοκίνη είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι η πνευματικότητα ήταν σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή τους και ότι η ίδια η ζωή έχει νόημα και σκοπό. Τα αποτελέσματα συνέχισαν να ισχύουν, ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους το αν οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ανήκαν σε μια οργανωμένη θρησκεία ή όχι.

Όσοι έλαβαν την ορμόνη συμφώνησαν περισσότερο με δηλώσεις του τύπου «υπάρχει ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης ή πνευματικότητας που συνδέει όλους τους ανθρώπους». Ανέφεραν, επίσης, περισσότερα θετικά συναισθήματα, όπως ευγνωμοσύνη, αγάπη, ελπίδα, ενδιαφέρον και ηρεμία.

Τα αποτελέσματα παρέχουν την πρώτη πειραματική απόδειξη ότι η πνευματικότητα φαίνεται να υποστηρίζεται από την οξυτοκίνη.

Αλλά η Δρ Van Cappellen προειδοποίησε ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν θα πρέπει να υπερ-γενικευθούν: «Η πνευματικότητα είναι πολύπλοκη έννοια και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, η οξυτοκίνη φαίνεται να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και το τι πιστεύουμε γι’ αυτόν».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/