Σηκωθείτε από τον καναπέ! Η καθιστική ζωή υπεύθυνη για σχεδόν το 4% των θανάτων παγκοσμίως

images_0aaaaaaa5relax.jpg

Η καθιστική ζωή για περισσότερες από τρεις ώρες καθημερινά ευθύνεται για το 3,8% όλων των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine.

Οι ερευνητές του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, με επικεφαλής τον Δρ Λεάντρο Ρεζέντε, εκτιμούν ότι αν η καθιστική συμπεριφορά στο σπίτι, στη δουλειά ή κατά τις ώρες αναψυχής, μειωθεί σε λιγότερες από τρεις ώρες καθημερινά, τότε το προσδόκμο ζωής ενός ανθρώπου θα αυξηθεί κατά 0,2 χρόνια.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από ήδη δημοσιευμένες μελέτες από 54 χώρες σχετικά με τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων και, στη συνέχεια, συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με στατιστικά δεδομένα για τους θανάτους.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, η καθιστική ζωή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρδιαγγειακή ή άλλη).

Μάλιστα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου 433.000 θάνατοι (σχεδόν το 4% του συνόλου των θανάτων) στις 54 χώρες της μελέτης μπορούσαν τελικά να συσχετιστούν με την καθιστική ζωή.

Η επίπτωση της καθιστικής ζωής ήταν πιο θανατηφόρος κατά σειρά στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, στην Ευρώπη, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Αμερική και στη νότια Ασία.

Οι επιστήμονες αμφιβάλλουν κατά πόσο ακόμη και η περιοδική σωματική άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει και να εξουδετερώσει τις αρνητικές για το σώμα συνέπειες του παρατεταμένου καθισιού.

Αντίθετα, αυτό που η νέα έρευνα δείχνει αδιαμφισβήτητα, είναι ότι αν μειωθείη καθιστική συμπεριφορά, τότε τα οφέλη για την υγεία είναι δεδομένα. Μία μείωση 30 λεπτών κατά μέσο όρο στην καθημερινή καθιστική ζωή, μειώνει αισθητά την θνησιμότητα, ενώ αν η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη (π.χ. δύο ώρες λιγότερο), τότε παρατηρούνται τρεις φορές λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με την 30λεπτη μείωση.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr